Na pomysł zrobienia ciasta czekoladowo-chałwowego wpadłam gdy zostało mi zmielonego prażonego sezamu po produkcji domowej pasty tahini do hummusu. Nie dodawałam do całego zmiksowanego sezamu oleju by mieć w zapasie gotowy w razie potrzeby i dorzuciłam go do ciasta . Wyszło pyszne, z chałwowym posmakiem , a polewa czekoladowa i rozdrobnione orzechy dodały mu jeszcze atrakcyjności.
CIASTO CZEKOLADOWO-CHAŁWOWE
2 szklanki mąki
2/3 szklanki cukru
3 łyżki kakao
1/2 łyżeczki cynamonu
1/2 łyżeczki imbiru
2 łyżki zmielonego prażonego sezamu
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/3 szklanki oleju
szklanka mleka
2 jajka
2 łyżki posiekanych orzechów: włoskich i nerkowców, łyżka prażonego sezamu
Suche składniki zmieszałam w misce. Dodałam do nich olej , mieszając widelcem. Potem dolałam mleko a na końcu wbiłam jajka i dokładnie wymieszałam.
Piekłam w natłuszczonej formie ( 22 na 26 cm), około 45 minut w 180 C, do suchego patyczka. Po wystudzeniu polałam domową polewą czekoladową , posypałam posiekanymi orzechami i prażonym sezamem w ziarnach.
Ciasto wyszło pyszne, z chałwowym posmakiem, polewa i orzechy doskonale je uzupełniały. Próbowało go sporo osób, m.in. goście i wszystkim bardzo smakowało. Będę je robić na specjalne okazje.
Smacznego !
czekolada i chałwa brzmi bosko!! 2 moje ukochane slodkości!!
Pasują do siebie 🙂