Sernik na zimno to mój konik, lubię zarówno go robić jak i jeść. Wielkim amatorem takich deserów jest też mój syn, toteż jak tylko robi się ciepło ( a czasem też i zimą) goszczą one często na naszym stole. Ten jest na bazie cytrynowej galaretki i serków homogenizowanych waniliowych. Gdy zalałam galaretkę do rozpuszczenia, wrzuciłam do niej kilka gałązek świeżej mięty z ogrodu, to dało delikatnemu serniczkowi charakteru, w jednym z moich ulubionych smaków .
ZIMNY SERNIK CYTRYNOWO- WANILOWY
duży jogurt naturalny , 300 g
2 serki homogenizowane waniliowe, po 150 g
łyżka cukru-pudru
galaretka cytrynowa
płaska łyżka żelatyny
łyżeczka soku z limonki lub cytryny
dwie -trzy gałązki mięty
Galaretkę cytrynową wraz z żelatyną rozpuszczamy w szklance wrzątku. Dodajemy cukier i łyżeczkę soku z limonki , mieszamy dokładnie. Wrzucamy gałązki mięty , przykrywamy, by galaretka nabrała aromatu. Po 10 minutach wyciągamy mięte i studzimy galaretkę mieszając często. Jak już jest zimna i lekko się ciągnie, wkładamy po łyżce jogurt i serki, mieszamy lekko trzepaczką . Wlewamy do formy cienko posmarowanej olejem i wstawiamy do lodówki , przykrywając folią, do zastudzenia na kilka godzin lub na noc.
Serniczek jest pyszny, lekki dzięki dodatkowi jogurtu. Na upały idealny, bo świetnie orzeźwia. Polecam na lato i mam nadzieję, że pogoda pozwoli cieszyć się często zimnymi deserami.
Smacznego !
Pycha! Z jogurtów to mój ulubiony!
Ostatnio też często robię w tej wersji 🙂
Ślicznie wygląda i bardzo zachęcająco!
dziękuję, to był jeden z moich bardziej udanych deserów 🙂