Pęczak to jedna z moich ulubionych kasz , lubię ją i do mięs z sosami i jako dodatek do różnych warzyw . Ostatnio lubię jeść na zielono, więc do kaszy trafił szpinak a także nieco młodych chwastów z ogródka – pokrzywy, czosnaczek i gwiazdnica , pełne wiosennych witamin i mikroelementów. By danie było bardziej konkretne, dorzuciłam ugotowaną ciecierzycę. Szpinak i młode chwasty w towarzystwie ciecierzycy fajnie pasowały do grubego pęczaku.
PĘCZAK ZE SZPINAKIEM I CIECIORKĄ
30 dkg kaszy pęczak, kawałek masła
szklanka ugotowanej ciecierzycy
10 -15 dkg liści szpinaku
garść młodej pokrzywy i gwiazdnicy, nieco czosnaczku
mała cebula
oliwa do smażenia
sól, pieprz czarny i ziołowy, świeży tymianek
Kaszę zalałam wodą o objętości t razy większej, posoliłam, dodałam mały kawałek masła i gotowałam do miękkości około pół godziny.
Pokrzywę ( listki i górne pędy) , gwiazdnicę i czosnaczek umyłam w kilku wodach, odcedziłam, posiekałam.
Na oliwie podsmażyłam posiekaną cebulę . Potem dodałam posiekany szpinak i zieleninę, posypałam pieprzami i smażyłam, aż zmiękły. Posoliłam, dodałam świeże listki tymianku i ciecierzycę, wymieszałam wszystko z pęczakiem.
Wyszło bardzo ciekawe danie, zielone i pachnące świeżymi ziołami. Polecam na wiosnę 🙂
Smacznego !
Proste, a takie pyszne!
często smak tkwi w prostocie 🙂