Makaron penne z warzywami to ulubiona potrawa mojej córki i ten był zrobiony z myślą o niej, chodź zjadła go cała Rodzinka. Bazą był młody szpinak w listkach, ale dodałam do niego jasnozieloną część pora , seler naciowy i różyczki brokuła. To połączenie zielonych warzyw dało bardzo ciekawy smak. Makaron penne doskonale do tego zestawienia pasował.
PENNE Z ZIELONYMI WARZYWAMI
makaron penne ugotowany al dente
ok.25 dkg zielonego szpinaku
jasnozielona część pora
2-3 łodygi selera naciowego
pół brokuła ugotowanego na parze
2 ząbki czosnku
olej
łyżka mąki
sól, pieprz, gałka muszkatołowa, tymianek, mielona kolendra
ok. pół szklanki bulionu warzywnego
Na kilku łyżkach oleju podsmażyłam pokrojonego na półplasterki pora i selera, gdy zmiękły dodałam drobno pokrojony czosnek i posiekane liście szpinaku. Po chwili smażenia oprószyłam wszystko mąką i szybko zamieszałam. Dodałam bulion warzywny , doprawiłam solą, pieprzem , gałką muszkatołową i ziołami. Pogotowałam chwilę razem . Na koniec dorzuciłam podzielonego na różyczki brokuła.
Cały sos warzywny wymieszałam z makaronem. Jak już wspomniałam wszystko razem ciekawie smakowało, córka oceniła, że to jeden z lepszych makaronów z warzywami, jaki jadła.
Smacznego !