Takie paszteciki robiłam pierwszy raz . Są z ciasta drożdżowego bez jajek, wegańskie, ze względu na córkę – ale w smaku nic im nie brakuje. Farsz jest z mieszanej kapusty i mieszanych grzybów – trochę suszonych , trochę pieczarek. Dodałam dla eksperymentu kilka suszonych pomidorków. Efekt okazała się niezwykle smaczny.
PASZTECIKI Z CIASTA DROŻDŻOWEGO Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI
ciasto
1/2 kg mąki
25 g drożdży
szklanka letniej wody
łyżeczka cukru
6 łyżek oleju
sól do smaku
farsz
1/8 średniej główki kapusty
15 dkg kapusty kiszonej
cebula
kilka grzybów suszonych
15 dkg pieczarek
olej
sól, pieprz
ziele angielskie, liść laurowy
Drożdże roztarłam z cukrem, dodałam trochę letniej wody, posypałam łyżką mąki i odstawiłam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Do miski wsypałam pół kilo mąki, sól i wlałam wyrośnięty rozczyn. Dodałam olej , letnią wodę i wymieszałam dokładnie. Wyrobiłam ciasto drewnianą łyżką, aż odstawało od brzegów miski. Postawiłam w ciepłe miejsce do podwojenia objętości ( około pół godziny).
Na oleju podsmażyłam pieczarki, namoczone suszone grzyby i cebulę. Dodałam poszatkowaną słodką kapustę , podsmażyłam chwilę, zalałam wodą, dodałam przyprawy i pokruszone suszone pomidory, gotowałam pod przykryciem do miękkości. Dodałam kapustę kiszoną , wymieszałam i ugotowałam, aż wszystko było miękkie. Doprawiłam mielonym pieprzem. Ostudziłam i dokładnie odcedziłam a nawet odcisnęłam.
Wyrośnięte ciasto wyłożyłam na omączony blat i rozwałkowałam na prostokąt , na grubość 5 mm. Pocięłam na 3 prostokąty i kładłam w odstępach farsz, składałam na pół o odcinałam paszteciki. Ułożyłam je na natłuszczonej blasze i postawiłam na 10 min w ciepłym miejscu, żeby trochę podrosły.
Piekłam w 200 C około 20 min, do zrumienienia.
Wyszły pyszne, moje córki rzuciły się na nie od razu po upieczeniu i musiałam bronić , żeby została odpowiednia ilość na dzisiaj…
Smacznego !
WSZYSTKIM MOIM BLOGOWYM PRZYJACIOŁOM, ZNAJOMYM I CZYTELNIKOM ŻYCZĘ RADOSNYCH I SMACZNYCH ŚWIĄT W MIŁEJ ATMOSFERZE
GRAŻYNA
Grazynko! Wspanialych, spokojnych, rodzinnych i sytych swiat Bozego Narodzenia i Nowego Roku, ktory przyniesie wszystko to, o czym zapomnial roczek stary!
Wesolych Swiat!
🙂
Kasiu, dziękuję bardzo i nawzajem 🙂
Wspaniałych Świąt!
Pozdrawiam:)
wesołych świąt:)
Wspaniałych, wesołych i rodzinnych Świąt!
Wesołych Świąt
Podoba mi się dodatek tomatów. I cały czas zapominam upiec tamten dobry chleb… Dzisiaj dojrzewa Basiny na zakwasie.
Zapowiadają się znakomicie!
Wesołych Świąt Grazynko!:-)
Dziękuję bardzo wszystkim 🙂
Radosnych Świąt!
Tobie i Twoim bliskim Grazyno – radosnych Swiat oraz wspanialego Nowego Roku!
Pozdrawiam serdezcnie!
Wesołych Świąt!:)
Wesolych, zdrowych, spokojnych, radosnych swiat i wszystkiego naj – w 2012! 🙂
Dziękuję za życzenia…wesołych świąt..i szczęśliwego Nowego Roku..
Lubię takie paszteciki 🙂 Pozdrawiam Świątecznie!
krokieciki uwielbiam, zwłaszcza drożdżowe!
Szczęśliwego Nowego 2012 Roku!
Hej 🙂
Macie może jakiś pomysł na wigilijne danie? I chcielibyście podzielić się z innymi?
Zapraszam do publikowania linków do potraw (oczywiście przekierowujących na waszą stronkę) na fanpagu fb: „Dania które muszą znaleźć się na Wigilijnym stole”
https://www.facebook.com/daniaktoremuszaznalezcsienawigilijnymstole