Podobną wersję, tylko z porami i inna wersją ziół robię jako jedno z dań wigilijnych. Tę zrobiłam na parowej patelni, która dobrze spełniła swoją rolę – ryba najpierw się podsmażyła a potem udusiła pod parą. Cebula nadała jej bardziej wyrazisty smak, co podkreśliłam pieprzem i tymiankiem oraz estragonem.
RYBA Z CEBULKA I PIECZARKAMI W BIAŁYM WINIE
1/2 kg filetów z ryby
duża cebula
15 dkg pieczarek
1/2 szklanki białego wina
sól, pieprz
tymianek, estragon, koperek
odrobina oleju do smażenia
Pokrojoną rybę posoliłam i doprawiałam pieprzem. Patelnię wysmarowałam cienko olejem, wrzuciłam kawałki ryby, pokrojoną cebulę i pieczarki. Podsmażyłam z obu stron po 2 minuty. Potem podlałam odrobiną wody i przykryłam pokrywką. Dusiła się pod parą około 10 min, potem dolałam białe wino, dosypałam zioła suszone i świeży koperek. Przykryłam i chwilę jeszcze poddusiłam – ryba była gotowa. Bardzo delikatna w smaku, z wyraźną nutką cebuli i pieczarek, aromatyczna od wina i ziół. Zjedliśmy ją z polentą .
Jako danie samo w sobie polecam na Wigilię jako ciekawą odmianę ryby.
Smacznego !
Grażynko…ryba wygląda wyśmienicie a to drugie zdjęcie super z ta unosząca się para;)))
zycze Tobie i całej rodzinie pogodnych i wesołych świąt Bozego Narodzenia…;))) uściski
Iza, dziękuję bardzo i nawzajem 🙂
O kurcze, ale ta ryba musi smakować:)
Aromatyczna i z pewnością pyszna jest ta rybka!:)
Ciekawa wersja.
Wspaniałych Świąt życzę Ci serdecznie!
Bardzo lubię ryby w białym winie:-)
Zdrowych i Wesołych Świąt!:-)
Z okazji Świąt Bożego Narodzenia wielu radosnych przeżyć, spokoju, wytrwałości, radości a także zdrowych i przede wszystkim smacznych Świąt życzy Bernika
Wiele uśmiechu, spełnienia marzeń, wszystkiego naj…. Świątecznie pozdrawiam. Beata
Grażynko spokojnych Świąt, rodzinnych i pełnych uśmiechów.
Dziękuje bardzo wszystkim 🙂
wspaniałych świąt Grażynko
Wesołych Świąt :*
My dzisiaj jedliśmy rybkę parowaną i przegryzaliśmy brukselką 🙂
Też dobrze 🙂