Szczupak smażony

Bardzo lubię ryby i staram się, by gościły na moim stole nie tylko przy okazji Wigilii. Ten szczupak smażony był przyrządzony jesienią i była to taka „próba generalna”, bo udało mi się przyrządzić go też na Wigilię – z tym, że wtedy był pieczony. Jest to ryba nie za tłusta i przy pieczeniu trzeba jej tego tłuszczu nieco dodać , za to przy smażeniu , zwłaszcza na maśle , bardzo zyskuje. Przypraw nie trzeba wiele, doskonale pasuje do niego pieprz cytrynowy a z ziół estragon i tymianek. By się dobrze smażyła, trzeba ją nieco oprószyć mąką. Do smażenia najlepiej pokroić szczupaka na dzwonka , wtedy łatwo będzie ją przełożyć na drugą stronę.

SZCZUPAK SMAŻONY

  • szczupak
  • sól, pieprz cytynowy, sok z cytryny
  • tymianek i estragon
  • masło i olej do smażenia
  • nieco mąki do posypania

Szczupaka ( po oskrobaniu i wypatroszeniu, jeśli tego wymaga) kroimy na dzwonka i jeśli można , odcinamy od kręgosłupa. Solimy lekko i posypujemy pieprzem cytrynowym. Stronę ze skórą lekko oprószamy mąką.

Na patelni rozpuszczamy masło z niewielką ilością oleju, by się nie przypalało, na rozgrzany tłuszcz kładziemy ryby skórą do dołu. Możemy teraz posypać drugą stronę tymiankiem i estragonem. Smażymy 3-4 minuty, aż skóra się zetnie i przekładamy ostrożnie rybę na drugą stronę. Dosmażamy kolejne 3-4 minuty . Podajemy z plastrami cytryny do doprawienia , można dodać świeży tymianek, koperek lub natkę pietruszki. Pasują do niego świeże warzywa ( ja podałam sałatę z pomidorami w winegrecie) , bagietka lub ziemniaki, jeśli to danie obiadowe.

Szczupak jest pyszną rybą , masło podkreśla jego smak. Warto go zrobić na specjalne okazje a nawet i bez nich.

Smacznego !

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.