W tym sezonie szparagowym nie pokazałam nic nowego, bo robiłam ulubione dania , które są już na blogu. Dziś sałatka na bazie mojej młodej sałaty z ogródka, ugotowanych na parze szparagów i jajka , z domowym majonezem, zrobionym inna metodą, niż ten, o którym kiedyś pisałam. Stanowi drugie danie obiadowe dla mojej młodej wegetarianki, bo gorąco dziś i lepiej zjeść takie danie, niż coś podobnego na ciepło.
SAŁATA ZE SZPARAGAMI I JAJKIEM Z DOMOWYM MAJONEZEM
miseczka liści młodej sałaty ( prosto z grządki)
kilka szparagów ugotowanych na parze
jajko na twardo
pomidor
pół zielonego ogórka
szczypiorek, natka pietruszki naciowej ( tez z grządki)
sól morska, biały pieprz
żółtko dużego jajka
3/4 – 1 szklanki oleju
2 łyżeczki musztardy
sól, pieprz, szczypta cukru
kilka kropel soku z cytryny
Wszystkie składniki majonezu muszą być w pokojowej temperaturze. Żółtko wbijamy do porcelanowej miski , sypiemy sól, cukier i pieprz i rozkręcamy drewnianą łyżką lub pałką z okrągłą końcówką. Dodajemy łyżeczkę musztardy i kręcimy dalej, w tym samym kierunku. Dolewamy olej po kropli, potem cienką stróżką i kręcimy cały czas. Gdy majonez zgęstnieje, dodajemy kolejną łyżeczkę musztardy nie przerywając kręcenia. Potem kontynuujemy dolewając dalej resztę oleju. Na końcu doprawiamy sokiem z cytryny. Trzymamy w lodówce na najmniej chłodnej półce.
Sałatę myjemy, suszymy i rozkładamy na talerzu lub półmisku. Solimy. Układamy na niej warzywa i plasterki jajka w dekoracyjny sposób, posypujemy morską solą i białym pieprzem. Ozdabiamy kleksami majonezu , natką pietruszki i szczypiorkiem. Na domowej sałacie surowe warzywa , szparagi i jajko uzupełniają się a majonez łączy je w harmonijną całość.
Smacznego !
naprawdę fajna sałatka ,wszystko ze szparagami jest nie tylko pyszne ale i takie wikwintne..
to coś dla mnie 😉
corka wcinała aż miło 🙂