Kiedy zobaczyłam u Pinkcake konfiturę truskawkową z kwiatami czarnego bzu, od razu wiedziałam, że ją zrobię . Dodawałam syrop z kwiatów czarnego bzu do soku i kompotu z truskawek , bardzo mi smakowało to połączenie. Kwiatowy aromat podkręca smak truskawek. Pomysł dodania do konfitury czereśni zrodził się spontanicznie, bo właśnie zerwałam owoce na kompot do obiadu. Porozdzielałam je na połówki pozbawiając pestek i dorzuciłam do gotujących się już truskawek. Ale pyszna konfitura wyszła !
KONFITURA TRUSKAWKOWO-CZEREŚNIOWA Z KWIATAMI DZIKIEGO BZU
kilogram truskawek
pół kilo czereśni
20 – 25 dkg cukru
trochę soku z cytryny ( łyżeczka wystarczy, ale ile kto lubi)
kilka baldachimów kwiatów czarnego bzu
Umyte i obrane truskawki pokroiłam na kawałki i przesypałam cukrem. Włożyłam do szerokiego garnka i podgrzewałam powoli, aż puściły sok. Włożyłam kwiaty czarnego bzu, gotowałam na małym ogniu często mieszając, by się nie przypaliło. Gdy truskawki zaczęły się rozpadać, dorzuciłam połówki wypestkowanych czereśni, sok z cytryny i dalej powoli gotowałam mieszając , do gęstości. Wyjęłam bzowe baldachimy.
By sprawdzić konsystencję , najlepiej zrobić „próbę talerzyka ” – łyżeczkę konfitury wylewamy na zimny talerzyk, gdy się nie rozpływa na boki- konfitura jest gotowa.
Gorącą włożyłam do wyparzonych słoików i zakręciłam, postawiłam do góry dnem pod ręcznikiem. To powinno wystarczyć do pasteryzacji, ale i tak pasteryzowałam kompoty z truskawek ( z dodatkiem syropu z bzu i z akacji), więc dla pewności gotowałam słoiczki w garnku wyłożonym ściereczką z wodą do 3/4 wysokości 20 minut pod przykryciem. Zostawiłam do wystudzenia w przykrytym garnku, by nabrały koloru i aromatu.
Część zostawiłam do kanapek śniadaniowych. Ale pyszna ! Czereśnie podkreśliły smak truskawek i kwiatowy aromat konfitury. Smak lata w pełni !
Smacznego !
o tak , tak lato, dla mnie sam początek lata, ten najzieleńszy i najbardziej pachnący 🙂
Grażynko fajny ten twój dżem
Alu, dziękuję ! U mnie to początek owocowego sezonu 🙂
Oj,ależ ona musi być dobra! 🙂
Smak i zapach jest wspaniały 🙂
wspaniała kombinacja!! dawno mnie nie była a tu takie cuda!
Łyżeczko, zaglądaj częściej 🙂
jejku ależ ona musi byc pyszna
Przełożyłam nią biszkopt, smakował rewelacyjnie 🙂