Sałatka ryżowa

 

To jedna z moich ulubionych sałatek – ryżowa z konserwowanymi warzywami. Robię ją, jak mam gości, bo domownicy za nią nie przepadają. Znam ją z dawnych czasów – jadałam taką w barze niedaleko miejsca pracy i tak mi zasmakowała, że odtworzyłam składniki. Od siebie dodałam jeszcze pieczarki konserwowe i szczyptę imbiru, co podkreśla jej smak.

To na potrzeby tej miedzy innymi sałatki zrobiłam latem do słoiczków ogórki konserwowe z papryką.

 

SAŁATKA RYŻOWA Z KONSERWOWYMI WARZYWAMI

 

szklanka ugotowanego ryżu

1/2 puszki kukurysdzy

3 ogórki konserwowe

kilka kawałków kolorowej konserwowej papryki

2 pomidory bez pestek

jabłko

kilka łyżek konserwowych pieczarek

sól, pieprz ziołowy, szczypta imbiru

ok. 3/4 szklanki majonezu

Ugotowany ryż studzimy. Paprykę i pieczarki kroimy w kostkę, ogórki i jabłko ścieramy na tarce o grubych oczkach. Dodajemy to wszystko do ryżu wraz z odcedzoną kukurydzą, mieszamy z majonezem i przyprawiamy. Najlepsza jest zimna z lodówki. Pasuje do wędlin na zimno i na ciepło, ale dobra jest i sama. Ja ją uwielbiam i mimo, że domownicy jedzą  niezbyt chętnie, robię od czasu do czasu, zwłaszcza, że gościom zawsze  przypada do gustu.

Smacznego !

 


13 przemyśleń nt. „Sałatka ryżowa

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.