To doskonałe klopsiki na imprezę, takie na jeden chaps. Zrobione niemal jak klasyczne mielone , tylko w miniaturowej formie. Dla smaczku do panierki dodałam trochę słodkiej mielonej papryki i to było dobre posunięcie. Miałam je ostatnio na dwóch imprezach z gośćmi i cieszyły się powodzeniem odwrotnym do swojego rozmiaru.
KLOPSIKI Z PAPRYKOWĄ PANIERKĄ
1/2 kg miesa mielonego wołowo-wieprzowego
czerstwa bułka
jajko
majeranek, tymianek, sól, pierz
tarta bułka i słodka papryka do panierowania
olej do smażenia
Bułkę moczymy w wodzie lub mleku, odciskamy i rozdrabniamy. Dodajemy do mięsa, wbijamy jajko, doprawiamy solą, pieprzem, majerankiem i tymiankiem. Wyrabiamy dokładnie masę.
Toczymy z niej kulki wielkości orzecha włoskiego, obtaczamy w tartej bułce z papryką i smażymy na oleju, obracając, by się dokładnie przyrumieniły z każdej strony.
Jak już wspomniałam -idealne jako imprezowa przekąska, i na ciepło i na zimno.
Smacznego !
UWAGA ! Pamiętacie zeszłoroczną aukcję charytatywną do Kubusia ? W tym roku sprzedajemy kalendarze z naszymi blogowymi przepisami. Jest wśród nich i mój, na zieloną sałatkę z truskawkami.
Kalendarze można kupić pod tym adresem – klik, klik
Chętnie bym zjadła takiego klopsika:)
A bo tak złapiesz i zjesz. Pewnie, że fajnie.
Pysznie wyglądają te klopsiki 🙂
fajne sa takie klopsiki i nie dziwię się że szybko zniknęły…;)
Gotowanie na okrągło! ;))) Lubię klopsiki 🙂
Dziękuje za miłe słowa 🙂
Oj, Oczko, ostatnio faktycznie na okrągło 🙂
Imprezowe klopsiki to jest to co lubię 🙂