To sałatka- wspomnienie końca lata i gorących wrześniowych dni. Zrobiłam ją specjalnie do pysznego bałkańskiego sera koziego od Marka Grądzkiego . Być może mleko , z którego został zrobiony pochodzi od kozy celebrytki, która gra w telewizyjnej reklamie 🙂
Bazą sałatki była sałata lodowa i młode liście szpinaku, dodałam do niego pomidory z grządki – czerwone i żółte koktajlowe, czarne oliwki , białą paprykę i nieco marynowanej cukinii. Listki świeżej bazylii i oregano , zielona czubryca oraz oliwa dopełniły smaku.
SAŁATKA Z KOZIM SEREM BAŁKAŃSKIM
garść liści sałaty lodowej lub innej
garść liści młodego szpinaku
dwie białe papryki
garść czarnych oliwek
kilka pomidorów, czerwonych i żółtych
dwie łyżki marynowanej cukinii
15-20 dkg bałkańskiego sera koziego w kawałkach
sól ( mało, bo ser słony), zielona czubryca
listki bazylii i oregano
oliwa
Na umytych i osuszonych liściach sałaty i szpinaku, lekko posolonych, układamy pokrojone warzywa i kawałki sera, posypujemy czubrycą, dorzucamy listki oregano i bazylii, polewamy oliwą.
Przy doborze warzyw do sałatki kierowałam się tym, by pasowały do pysznego sera. Jest on dominującym smakiem, ale wszystko razem ciekawie smakuje – najlepiej z pieczywem. Tę sałatkę robiłam w jeden z ciepłych letnich wieczorów , który bardzo miło wspominam. Wspomnienia z wakacji są zawsze miłe i przyjemne. Dla mnie wiążą się często z kulinariami i dlatego na http://www.burco.pl/konkurs/ spróbuję wystartować z jakimś pysznym wakacyjnym daniem , które zostawiło u mnie miłe wspomnienia. W tym konkursie, w którym wystarczy wstawić na Instagram zdjęcie – wsppomnienie z wakacji z odpowiednim tagiem ( szczegóły na stronie konkursu po kliknięciu w link) i można wygrać ciekawe nagrody. Pobyt w apartamentach nadmorskich w Ustroniu lub okolicy na pewno będzie dużą przyjemnością i dostarczy kolejnych wspomnień .
A jak chcecie kulinarnie przywołać wspomnienie lata, to zróbcie sobie sałatkę podobną do tej z bałkańskim serem.
Smacznego !