Kiedy zastanawiałam się, jaki nowy rodzaj śledzi zrobić na Wigilię, zobaczyłam szwedzkie śledzie u Basi.
Bardzo mi się spodobały i wczoraj zabrałam się za ich zrobienie. Nie miałam niestety rokitnika, więc za radą Basi zrobiłam zalewę z cebuli, marchewki, ziela angielskiego i listków laurowych.
Oto, jak wygląda przepis po moich modyfikacjach :
SZWEDZKIE ŚLEDZIE
1/2 kg solonych sledzi (8 płatów)
200 ml wody
80 ml cukru
50 ml bialego 10% octu
Łyżka jagód jalowca
3 liscie laurowe
Dodatkowo, zamiast rokitnika – 5 kulek ziela angielskiego, mała cebula, mała marchewka.
Aby wzmóc aromat zalewy najpierw zagotowałam wodę z zielem angielskim, liśćmi laurowymi, pokrojoną cebulą i marchewką. Pogotowałam kilka minut, dodałam cukier, ocet i jałowiec, wymieszałam i zostawiłam pod przykryciem do ostudzenia.
Wymoczone śledzie pokroiłam na kawałki, ułożyłam w słoiczku przekładając przyprawami i zalałam zalewą. Wstawiłam do lodówki na noc.
Rano spróbowałam i byłam bardzo zadowolona z efektu. Dałam nieco mniej cukru, niż w przepisie, bo bałam się, że będą za słodkie jak na mój gust – i tak przygotowane okazały się dla mnie idealne – w sam raz kwaśne, słodkie i aromatyczne. Mężowi, bo tylko on prócz mnie jada w domu śledzie, też bardzo smakowały.
Basiu, dziękuję za przepis. Polecam wszystkim, nie tylko na Wigilię !
Smacznego !
Mniam,mniam:) Ja tez dziś robiłam śledzie, nie moge sie doczekać kiedy skosztuję:)
Pozdrowienia.
Wyglądają apetycznie .Bardzo apetycznie
Dziękuję bardzo ! Pyszne są,polecam 🙂
Fajne śledziki:-)
Jako wielbicielka śledzi wszelakich właśnie obśliniłam monitor:)
Aniu, ja też uwielbiam śledzie ! Mam 3 rodzaje w lodówce 🙂
bez śledzi nie ma świąt 🙂 a u Ciebie zawsze dobry przepis można znaleźć 🙂
Grażynko pięknych Świąt Ci życzę 🙂
Madziu, dziękuję i nawzajem 🙂
Wszystkie przepisy wyglądają przepysznie. Chciałabym zaprosić Cię na świąteczny konkurs, który właśnie trwa na moim blogu.
Na zwycięzcę czeka deska do serów wraz z zestawem noży. Zapraszam i pozdrawiam. Agnieszka
http://wmojejmalutkiejkuchni.blogspot.co.uk/2012/11/konkurs-zapraszam.html