Konfiturę z fiołków dostałam od Pinkcake już dawno temu, kiedy u mnie gościła. Czekałam na specjalną okazję, żeby jej użyć, aż w końcu schowałam w głębi szafki i zapomniałam o niej.
Wyciągnęłam ją teraz z okazji Dnia Dziecka, ciesząc się, że mam wszystkie dzieci w domu. Nadziałam nią malutkie rogaliki z gotowego ciasta francuskiego.
ROGALIKI Z CIASTA FRANCUSKIEGO Z KONFITURĄ Z FIOŁKÓW
1/2 arkusz ciasta francuskiego
1/2 słoiczka konfitury fiołkowej
Ciasto pocięłam na kwadraty o boku ok. 5 cm, a te na pół ukośnie na trójkąty. na każdy kawałek nakładałam malutką łyżeczkę konfitury, zawijałam rogaliki. Piekłam ok. 20 minut w 180 C, do zezłocenia ciasta.
Nie muszę chyba opisywać smaku i aromatu – wyszły CUDNE ! Delikatne, chrupiące, z wyraźną nuta słodyczy i kwiatowym aromatem.
Nie miałam zbyt wiele czasu- dlatego gotowe ciasto francuskie. Resztę konfitury użyję do bardziej wymyślnego ciasta i niebawem zaprezentuję.
Smacznego !
woow jakie pyszne nadzienie no i rogaliki 😉
Iza, nadzienie było wyśmienite 🙂
ooo takie rogaliki to już raj najprawdziwszy , wow
Wykwintny deser. Super!
Oj, długo czekała 😉 Ale ciesze się, że nie straciła na aromacie.
Pozdrawiam cieplutko!
Marzy mi się konfitura z fiołków 🙂 W rogalikach musi pysznie smakować!
Wpadłam zziajana widząc konfiturę z fiołka 🙂
Nie mam, więc nie zrobię, ale pewnie zapamiętam owo cudo i może za rok…
Pysznie
Konfitura z fiołków ? Zazdroszczę ,bo nawet nigdy nie miałam okazji skosztowac
Dziękuję wszystkim za miłe słowa a Małgosi za konfiturę – utrzymała się znakomicie. Rogaliki super smakowały 🙂