Akacje pięknie kwitną a smażone w cieście naleśnikowym smakują wyśmienicie. Miedzy ich płatkami mieści się słodki nektar, który placuszkom z ich dodatkiem nadaje wspaniały, lekko miodowy posmak.
Prezentowałam już placuszki z kwiatami akacji, ich kiście smażone w cieśnie naleśnikowym i placuszki z samymi płatkami, ale z innego rodzaju ciastem. Teraz zrobiłam je na kefirze i jego kwaskowy smak doskonale skomponował się z naturalną słodyczą akacji.
KIŚCIE AKACJI SMAŻONE W CIEŚCIE NA KEFIRZE
1, 5 szklanki mąki
1/2 szklanki kefiru
1/3 szklanki wody gazowanej
łyżeczka proszku do pieczenia
2 jajka
łyżeczka cukru
szczypta soli
olej do smażenia
Jajka roztrzepujemy z cukrem i solą, dodajemy kefir i mąkę z proszkiem, na koniec wodę gazowaną, dokładnie mieszamy. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany, jeśli jest zbyt gęste, możemy dodać trochę kefiru lub wody.
Maczamy w nim umyte kiście akacji i smażymy na rozgrzanym oleju po kilka minut z obu stron. Odsączamy na papierowych ręcznikach, posypujemy cukrem-pudrem albo polewamy syropem klonowym lub miodem z kwiatów mlecza.
PLACUSZKI NA KEFIRZE Z KWIATAMI AKACJI
Wykorzystałam to samo ciasto, co powyżej, tylko dodałam ze dwie łyżki wody gazowanej i obrane z łodyżek kwiaty akacji- tak około szklanki. Wymieszałam i kładłam łyżką na patelnię z rozgrzanym olejem ( cienka warstwa) po kilka placuszków, przykryłam pokrywką i smażyłam , aż się od spodu zrumieniły a na wierzchu ścięły . Przewracałam i dosmażałam bez przykrycia. Odsączałam jak wyżej.
Obydwa rodzaje były bardzo smaczne. Dla mnie , chociaż jeszcze w pogodzie i kalendarzu wiosna, to kwintesencja smaku lata.
Smacznego !
woow alez apetyczne chyba muszę poszukac akacji która rosnie w ustronnym miejscu
Iza, warto ! Ja mam w pobliskim lesie 🙂
Jejku, chciałabym kiedyś spróbować kwiatów akacji 🙂
Majanko, nawet płatki na surowo są pyszne 🙂
O, moje babcia takie robiła – pyszne były 🙂
Kasiu, lubię odtwarzać tradycyjne smaki. A że pyszne- potwierdzam 🙂