Kotleciki w kukurydzianej panierce

 

Kolejne danie z cyklu „potrzeba matką wynalazku”. Kotleciki są z wieprzowej łopatki i rodzinka złożyła zamówienie na panierowane, a tu zabrakło mi tartej bułki. Zwykle w takich przypadkach zastępuję ją kaszką manną, ale wychodzą trochę blade. Przypomniałąm sobie o zapasie płatków kukurudzianych, które ostatnio słabo u nas idą. Wręczyłam córce tłuczek do mięsa, ściereczkę i kilka garści płatków i zaprzęgnęłam do pracy, czyli kazałam te płatki „zmaltretować”. Zawinięte w ściereczkę zostały położone na desce i potraktowane tłuczkiem – wyszła piękna złota chrupiąca panierka.

 

KOTLECIKI WIEPRZOWE W KUKURYDZIANEJ PANIERCE

 

ok. 1/2 kilo wieprzowej łopatki

majeranek, tymianek

sól, pieprz

mała cebula

jajko

ok. 3/4 szklanki płatków kukurydzianych

olej do smażenia

Mięso kroimy w plastry i rozbijamy. Solimy, posypujemy przyprawami , przekładamy krążkami cebuli i odkładamy na kilkanaście minut do lodówki.

Płatki zawijamy w ściereczkę, kładziemy na desce i rozbijamy na drobne cząstki. Jajko rozbiajmy z łyżką mleka. Kotlety panierujemy w jajku i pokruszonych płatkach, smażymy na złoto z obu stron. Zjedliśmy z ziemniakami i surówką. Kukurydziana panierka bardzo nam podeszła. Smacznego !

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.