Plcuszki naleśnikowe z awaryjnego ciasta

 

Obiecałam dzieciom naleśnki  na obiad i gdy zabierałam się za zrobienie ciasta, okazało się, że w domu mam tylko jedno jajko… Dzieci miały niedługo przyjśc na obiad i nie było już czasu iść na zakupy, wymyśliłam więc, że dodam do ciasta trochę oliwy, żeby miało właściwą konsystencję. Do naleśników dodaję zawsze wodę gazowaną, pół na pół z mlekiem lub innym produktem mlecznym. Tym razem ze względu na brak jajka zmieniłam nieco proporcje i w końcu ciasto wyglądało tak:

 

NALEŚNIKI I PLACUSZKI Z CIASTA AWARYJNEGO

 

1 jajko

szklanka mleka

1/2 szklanki wody gazowanej

czubata szklanka maki

szczypta soli, szczypta cukru

2 łyżki oliwy

olej do smażenia

Jajko roztrzepałam z cukrem i solą, dodałam mleko i oliwę, roztrzepałam, potem dodawałam makę na zmianę z wodą gazowaną. Ciasto odpoczęło z 10 minut, zanim zaczęłam smażyć.

Naleśników to ja sporo muszę robić, a nie uśmiecha mi się długie stanie przy patelni, smażę więc na dwie równocześnie, a raczej na przemian. Tyle, że do naleśnikow mam dobrą tylko jedną patelnię, na drugiej mi nie wychodzą, więc na niej smażę male placuszki z tego samego ciasta. I to one są na zdjęciach, bo naleśników nie zdążyłam sfotografować.

Smażę je na posmarowanej cienko olejem, rozgrzanej  patelni, placuszki na nieco większej ilości tłuszczu, tak z 2-milimetrowej warstwie – po kilka na patelni. Gdy na jednej patelni smaży się naleśnik, na drugiej robię placuszki i pilnuję ich na zmianę – jakoś udaje mi się to skoordynować.

Placuszki i naleśniki jednojajowe na oliwie okazały się pyszne, choć nieco bledsze, niż te zwykłe. Zjedliśmy je z dżemem malinowym albo z jogurtem naturalnym i cukrem. Smacznego !

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.