Gulasz madrycki

gulasz madrycki1

 

Na zrobienie tej potrawy czaiłam się już od dawna, od czasu warsztatów kuchni hiszpańskiej. Przepis znalazłam u jednej z ich uczestniczek , Magdy z Obados na obiados.
Gulasz madrycki to danie na bazie mięsa, ciecierzycy i kiełbasy chorizo, poza tym można do niego dorzucać to i owo według upodobania.
Ja dodałam trochę suszonej łopatki zrobionej według tradycyjnej receptury z tego źródła. Chorizo miałam domowej roboty, z blogerskiej wymiany.

GULASZ MADRYCKI
Szklanka ciecierzycy
Ok. 40 dkg mięsa z szynki wieprzowej
25 dkg chorizo
10 dkg suszonej w ziołach łopatki
Cebula
Duża marchewka
Sól, pieprz, majeranek, tymianek
ziele angielskie ( 3-4 szt)i liść laurowy
olej do smażenia
szklanka bulionu

szczypiorek do posypania
Ciecierzycę namoczyłam na kilka godzin, potem ugotowałam w świeżej wodzie z dodatkiem liścia laurowego i ziela angielskiego do miękkości.
Pokrojone w kostkę mięso posypałam solą i pieprzem, podsmażyłam na rumiano na oleju, podlałam bulionem i poddusiłam do miękkości.
Na osobnej patelni, suchej, podsmażyłam pokrojone w plastry chorizo. Plastry marchewki i cebuli zamiast upiec w piekarniku też podsmażyłam, na patelni grillowej, lekko posmarowanej oliwą.
Dodałam to wszystko do duszącego się mięsa, dorzuciłam ugotowaną ciecierzycę i kawałki suszonej łopatki. Doprawiłam tymiankiem i majerankiem i dusiłam chwilę do miękkości.
Gulasz madrycki podaje się w Hiszpanii na dwa etapy- najpierw wywar z drobnym makaronem, potem mięso z warzywami. U mnie Rodzinka zażyczyła sobie odparowany, z gęstszym sosem i z dodatkiem ziemniaków, a jakże. Przecież mieszkamy w Pyrlandii 🙂
Wszystkim bardzo smakował i zostałam poproszona o włączenie go do repertuaru moich dań.
Smacznego !

 

gulasz madrycki2

4 przemyślenia nt. „Gulasz madrycki

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.