Ciasto wegańskie z jabłkami i kasztanami

ciasto wegańskie

 

Robiłam już kiedyś podobne ciasto, to jednak jest nieco inne, więc podaję przepis. Bazą są płatki owsiane i mąka pełnoziarnista. Ciasta wegańskie nie mają jajek, więc dodaję do nich coś wilgotnego, żeby miały dobrą konsystencję. Tutaj obok startych jabłek  dorzuciłam nieco puree z jadalnych kasztanów. Wyszło bardzo smaczne ciasto o ciekawym smaku i fakturze.

 

WEGAŃSKIE CIASTO Z JABŁKAMI I KASZTANAMI

szklanka płatków owsianych

 

szklanka mąki pełnoziarnistej

 

łyżeczka proszku do pieczenia

 

1/2 szklanki brązowego cukru

 

1/4 szklanki zwykłego cukru

 

1/4 szklanki oleju

 

pół łyżeczki cynamonu

1/2 szklanki puree z kasztanów

 

2 jabłka

 

Puree zrobiłam z upieczonych kasztanów jadalnych, które zmiksowałam.

 

Suche składniki zmieszałam w misce, dodałam mieszając olej, puree z kasztanów i starte na tarce o grubych oczkach  jabłka . Włożyłam ciasto  do natłuszczonej formy i piekłam w 180 C około pół godziny.

Ciasto wyszło bardzo smaczne, kasztany dały mu ciekawy posmak. Podjadali wszyscy, mimo, ze wegańskie.

Smacznego !

 

ciasto wegańskie1

9 przemyśleń nt. „Ciasto wegańskie z jabłkami i kasztanami

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.