Chipsy jabłkowe

W zeszłym roku zachciało się mojej córce domowych suszonych pomidorów i namówiła mnie na kupno suszarki do warzyw i owoców. Okazało się to strzałem w dziesiątkę, bo suszymy też grzyby, śliwki, zioła. Na Gwiazdkę suszyłyśmy pomarańcze i mandarynki do dekoracji. No i robimy domowe chipsy, np. z bananów i najważniejsze – z jabłek. Teraz, kiedy mamy ich w ilości dość sporej, przypomniałam sobie o tym sposobie i już leci kolejna transza. Jabłka można też suszyć w piekarniku, ale o tym już w przepisie:

CHIPSY JABŁKOWE

jabłka
ew. cynamon do posypania
Jabłka kroimy na plastry 2-3 milimetrowe, omijając gniazda nasienne. Część możemy posypać cynamonem. Ukaładamy na suszarce i suszymy wg. instrukcji, do czasu aż będą kruche. Sposób suszenia owoców w piekarniku znalazłam w starej książce kucharskiej ” Dobra kuchnia”. Pokrojone owoce układamy na blachach wyłożonych papierem do pieczenia i suszymy najpierw w 70 C, przy uchylonych drzwiczkach, do czasu, aż nie będa się zginać ( kilka godzin), potem podkręcamy temperaturę do 100 C i dosuszamy kilkadziesiąt minut, uważając, żeby się nie przypaliły. Jak jest z termoobiegiem – nie wiem…
Chrupiemy zamiast niezdrowych chipsów ze sklepu. Smacznego!

 

Jedno przemyślenie nt. „Chipsy jabłkowe

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.