Bardzo lubimy te placuszki. W smaku przypominają trochę racuchy, ale dzięki dodatkowi jogurtu są delikatniejsze i bardziej odpowiednie na lato. Z jabłkami robiłam je pierwszy raz i efekt przerósł oczekiwania… Podaję przepis:
PLACUSZKI JOGURTOWE Z JABŁKAMI
3 jajka
3-4 łyżki cukru
szczypta soli
ok. szklanki mąki
szklanka jogurtu naturalnego
½ szklanki wody gazowanej
płaska łyżeczka proszku do pieczenia
4-5 jabłek
olej do smażenia
dodatkowo : śmietana, cukier, cynamon
Jabłka obieramy i kroimy na drobne, płaskie kawałki, coś w rodzaju półplasterków. Jajka roztrzepujemy z cukrem, dodajemy jogurt, mąkę z proszkiem, sól, wodę gazowaną. Na końcu wmieszamy jabłka.Jabłek powinno być tyle, co 1/3 ciasta, przy większej ilości placuszki mogą się kruszyć przy przewracaniu.
Smażymy kładąc łyżką owalne placki, po kilka na patelni, na niewielkiej ilości rozgrzanego oleju, uzupełniając go w razie potrzeby, najpierw pod przykryciem. Gdy na powierzchni pojawią się bąbelki, odwracamy i dosmażamy bez przykrycia.
Możemy je posypać cukrem, cynamonem, polać śmietaną ale dobre są i bez tego.
Smacznego!