To była najpierw sałatka z ogórków, cebuli i pietruszki, robiona do słoiczków na zimę. Kiedyś zostało mi trochę i stwierdziłam, że na surowo smakuje bardzo dobrze i świeżo, a że świeżość to dla mnie najważniejsza cecha papierówki, dodałam do niej zielonych jabłuszek, niewiele, ale tak, żeby czuć było ich smak. W sałatce smaki się mieszają, jabłko smakuje ogórkiem, ogórek jabłkiem, wszystko cebulką i pietruszką i to właśnie jest fajne! Podaję przepis:
SAŁATKA Z OGÓRKÓW I PAPIERÓWEK
2-3 ogórki, grube, takie nie do kiszenia
duża cebula
2 papierówki
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
łyżka octu winnego
2 łyżki oliwy
spora szczypta soli i cukru
½ łyżeczki pieprzu ziołowego
Ogórki obieramy w paski i kroimy w cienkie plasterki, cebulę w ćwierćkrążki, jabłka bez obierania, w półplasterki. Solimy to wszystko solidnie( ja „na oko”), dodajemy pietruszkę i zostawiamy na 15 min, żeby zmiękło i puściło wodę. Po tym czasie odlewamy tę wodę, dodajemy cukier, pieprz ziołowy, oliwę i ocet, mieszamy i wstawiamy na conajmniej 15 min do lodówki, żeby się przegryzło. Sałatka przyjemnie chrupie, jest pyszna do wędlin i mięsa – pieczeni i grillowanego. Smacznego!
A, jak zrobić sałatkę ogórkową na zimę, napiszę niebawem.
Surówka pyszna. Świeża, chrupiąca. Miałam trochę niedojrzałe papierówki, więc następnym razem chyba obiorę jabłka ze skórki. Do słoiczka z potrząśniętym winegretem, dzień wcześniej dorzuciłam kilka plasterków czosnku, dla aromatu. Połączenie ogórków i papierówek bardzo udane. Dziękuję za przepis!
Paola, cieszę się. Dodanie czosnku, to dobry pomysł 🙂