Bajaderki bakaliowe z resztek drożdżowej babki

kulkibak

W tym roku babki drożdżowe przegrały z mazurkiem i sernikiem i został mi spory kawałek dużej i małej babki. Czekaly na zmilowanie, aż wyschły. A że ciasto drożdzowe wyszło mi ( jak zwykle ) pyszne, szkoda mi ich było. Pokroiłam je na kawałki, zawinęłam w ściereczkę i bezlitośnie potraktowalam tluczkiem do mięsa, aż zrobiły się z nich okruszki.

Zrobiłam polewę czekoladową z dodatkiem capuccino, dodałam bakalie, troche mleka w proszku dla odpowiedniej konsystencji i z tej masy uformowałam bajaderki.

BAJADERKI BAKALIOWE Z NUTKA CAPPUCINO

 

szklanka z górką okruszków babki drozdżowej

3 łyżki mleka w proszku

2 łyżki cappucino

bakalie

Polewa czekoladowa :

1/3 kostki dobrej margaryny ( Palma lub Kasia)

1/3 szklanki cukru

3 łyżki mleka

2 łyżki kakao

łyża mąki ziemniaczanej

Margarynę, mleko, cukier i kakao rozpuściłam i pogotowałam trochę na małym ogniu. Potem dodałam mąkę ziemniaczną i szybko wymieszałam – to dla połysku i żeby się nie łamała. Potem wsypałam capuccino, wiórki kokosowe, rodzynki, posiekane migdały i skórkę pomarańczową. Dalej przyszla kolej na okruszki – wsypałam i mieszałam dokladnie. Masa wydała mi się zbyt rzadka, więc dodałam kilka łyżek mleka w proszku. Włożyłam masę do lodówki i po 1, 5 godziny uformowałam z niej w dłoniach kulki . Włozyłam je znowu do lodówki, żeby stwardniały, ale nie poleżały tam długo… Były przebojem majowego weekendu. No i pyszne ciasto się nie zmarnowało …

Smacznego !

kulebaka

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.