To deser bardzo aktualny, nie tylko ze względu na pogodę, ale i na sezon. Smak nadają mu jagody a konsystencję galaretka. Wyjęty prosto z lodówki doskonale zaspokaja apetyt na coś słodkiego i coś zimnego, orzeźwiającego. Jest lżejszy niż sernika na zimno, bo zrobiony na bazie naturalnego jogurtu.
JOGURTOWIEC Z JAGODAMI
2 duże jogurty naturalne ( po 400 g)
2-3 łyżki cukru
2/3 szklanki jagód
galaretka i łyżka żelatyny
Galaretkę ( o czerwonej lub żółtej barwie) razem z żelatyną rozpuszczamy w połowie przepisowego wrzątku i studzimy często mieszając. Umyte jagody przesypujemy cukrem, i jak puszczą sok, to miksujemy. Mieszamy je z galaretką jak zaczyna zastygać, dodajemy tez lekko utrzepując ręczną trzepaczką lub widelcem jogurty. Wlewamy masę do odpowiedniego naczynia i zastudzamy w lodówce. Po 2-3 godzinach deser jest gotowy.
Można go zrobić z każdymi sezonowymi owocami, ale z jagodami wygląda i smakuje najbardziej efektownie. Na letni podwieczorek w upalny dzień, do mrożonej kawy- idealny.
Smacznego !
Musi być pyszny i lekki, idealny na upał 🙂
Bardzo fajny pomysł, lekki serniczek na zimno, coś słodkiego ale o niskiej kaloryczności. Chyba wypróbuję:-)
Dziękuję i polecam 🙂
O! Jakie to proste! Prawie na pewno nawet takie beztalencie kulinarne jak ja tego nie spapra. W sobotę sprawdzę jak mi pójdzie. Dziękuję za pomysł.
taki deserek to cos dla mnie
Świetny, lekki i orzeźwiający!
Ale kusisz!
Ale smakowity 😀
Dziękuję za miłe słowa i polecam 🙂
IDEALNY NA LATO !