Wigilijna zupa rybna i karp pieczony

To ostatni kawałek karpia, jedyny, który ocalał od wczoraj. Nie ma się co dziwić, bo jest bardzo pyszny. Piekę go w piekarniku – raz tak zrobiłam, bo palniki są pzred Wigilią pozajmowane dla podgrzania barszczyku, zupy rybnej, kapusty z grzybami, smażenia filetów z innej ryby, to wszystko musi być podane ciepłe i kilka lat temu wpadłam na to, żeby karpia piec w piekarniku. Wyszedł tak smaczny, że już zostało. Przejdźmy do szczegółów :

WIGILIJNY KARP PIECZONY

dzwonka z karpia

cebula

przyprawa do ryb

sok z cytryny

estragon

sól, pieprz

olej, masło

Po podzieleniu karpia na dzwonka ( kupuję zawsze patroszonego z głową, na zupę), solę je, skrapiam sokiem z cytryny, posypuję pieprzem, estragonem, przyprawą do ryb i przekładam pokrojoną cebulą, po czym wkładam do lodówki pod przykryciem na kilka godzin, żeby smaki się przegryzły.

Pół godziny przed Wigilią nagrzewam piekarnik z termoobiegiem do 180 C, układam dzwonka karpia na blasze wysmarowanej grubo olejem, posypuję cebulą, układam na każdym dzwonku kawałek masła i wstawiam do piekarnika na 20-25 minut, w międzyczasie przewracam dzwonka, żeby przeszły sosem. Podaję na ogrzanym półmisku. Pasuje do tego świetnie groch z kapustą.

ZUPA RYBNA

Z tego, co zostaje po wykrojeniu dzwonek- czyli głowy i drobnych części przy ogonie i skrzelach gotuję zupę rybną. W moim rodzinnym domu była zabielana śmietaną i z domowym makaronem, u mnie ze względu na dzieci jest …zasypana kaszką manną, bo taka smakowała dzieciom, jak były małe i tak została.

Gotuję najpierw wywar z włoszczyzny, z dodatkiem soli, przypieczonej cebulki, liścia laurowego, kilku ziaren ziela angielskiego i pieprzu. To musi się trochę pogotować, żeby wywar nabrał mocy. Po 20-25 minutach wrzucamy kawałki ryby, gotujemy 15-20 minut. Potem wyjmujemy rybę i warzywa oprócz marchewki, którą ja kroję w drobne kawałki. Wsypujemy kaszkę mannę, około pół szklanki, dokładnie mieszając, żeby nie powstały grudki. Gotujemy kilka minut, aż kaszka zmięknie.Wrzucamy obrane kawałki ryby i zupa gotowa. Jeśli wasze dzieci nie lubią zupy rybnej, to polecam, taka na pewno im zasmakuje.

Wczoraj w radiu słyszałam pytania – barszczyk, czy grzybowa. Ja grzybowej  nie gotuję, robię barszczyk z uszkami i taką właśnie zupę rybną, która jest u nas pierwszym daniem wigilijnym.

Smacznego !

2 przemyślenia nt. „Wigilijna zupa rybna i karp pieczony

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.