Już w najbliższy weekend w marketach na terenie całego kraju odbędzie się coroczna świąteczna zbiórka żywności dla potrzebujących. W tym roku odbywa się pod hasłem – Weekend Superbohaterów. Wkładając ryż, olej, czekoladę czy konserwy do specjalnych pojemników możesz uratować komuś święta. Te produkty są w tym roku rekomendowane do zbiórki a w akcji promocyjnej są prezentowane jako superbohaterzy.
Gdy kupujesz coś na święta
nie tylko o sobie pamiętaj
olej, ryż i czekolada
Jako prezent też się nada !
Świąteczna Zbiórka Żywności odbędzie się od 29 listopada do 1 grudnia na terenie całej Polski, w niemal 3500 sklepów spożywczych. Nasi wolontariusze (ponad 50000) będę czekali na klientów w okolicach sklepowych kas. Każdy może kupić trochę więcej, podzielić się swoimi zakupami i przekazać je wolontariuszom Banków Żywności. Produkty zebrane podczas zbiórki zostaną przekazane jeszcze przed Świętami osobom potrzebującym. W zeszłym roku udało się zebrać ponad 800 ton żywności. Fotorelację z zeszłorocznej zbiórki można zobaczyć o tu:
http://www.bankizywnosci.pl/38-n-799/archiwum/swiateczna-zbiorka-zywnosci-fotorelacja.html
W tym roku można też zakupy na świąteczną zbiórkę żywności zrobić przez Internet , szczegóły tutaj : klik, klik, a jeszcze więcej pod tym adresem : klik, klik.
Z polecanych produktów do przygotowania dania na święta dla wielu osób wybrałam ryż . Można z niego zrobić pudding na słodko na świąteczny deser. Bazą jest przepis z 1/4 kg ryżu, czterema takimi porcjami można nakarmić spokojnie 10 osób.
PUDDING RYŻOWY NA SŁODKO
1/4 kg ryżu
trochę oleju
2 jajka
2 łyżki cukru
szczypta soli
cynamon
Ryż dobrze wypłukać na sicie pod bieżącą wodą. Na dno garnka wlać kilka łyżek oleju, obtoczyć w nim ryz i podsmażyć chwilę. Zalać wrzątkiem ( 2 razy tyle objętości, ile było ryżu) i gotowac na niewielkim ogniu, aż woda się wchłonie, starając się nie mieszać – wtedy będzie na sypko. Jeśli mamy ryz w woreczkach, gotujemy według przepisu. Studzimy mieszając.
Żółtka utrzeć z cukrem, białka utrzepać ze szczyptą soli. Do ugotowanego, przestudzonego ryżu dodać żółtka z cukrem, na koniec delikatnie wmieszać białka .
Włożyć do wysmarowanej tłuszczem formy i wstawić do piekarnika na 20około mniut na 180 C. Powinien się zapiec na całej powierzchni.
Możemy urozmaicić przepis – dodać do ryżu rodzynki lub inne bakalie, albo kilka łyżek musu jabłkowego lub powideł. Wierzch możemy posypać cynamonem lub tartą czekoladą. Możliwości jest wiele.
Smacznego !
Przypominam – świąteczna zbiórka żywności od 29 listopada do 1 grudnia , nie tylko w sklepach ale i w Internecie.
Ja również dołączyłam swoje pięć groszy 🙂 A w weekend dorzucę coś do koszyka 🙂
I ja tak zrobię , jak co roku 🙂
Potrzebna akcja a taki pudding to dobry pomysł 🙂
jest bardzo smaczny 🙂