Wprawdzie to serniczek dwuwarstwowy , ale z dodatkiem kakao i na czekoladowym spodzie i nadaje się na dzisiejsze święto. Jest prosty i szybki, robiony jakieś dwa tygodnie temu, jak byłam w gorszej formie. Spód to moje szybkie ciasto czekoladowe z mikrofalówki, a masa serowa jest na zimno, taka, jak do sernika-domka.
SERNICZEK DWUKOLOROWY NA CZEKOLADOWYM SPODZIE
ciasto, takie jak tutaj
60 dkg mielonego twarogu
1/2 kostki masła
3 łyżki cukru-pudru
2 łyżki kakao
Ciasto wkładamy do naczynia żaroodpornego i wstawiamy do mikrofalówki na 600 W na 10-12 minut . Studzimy.
Miękkie masło miksujemy z cukrem-pudrem na puszystą masę. Dodajemy po łyżce twarogu i miksujemy dalej. Masę dzielimy na pół i do połowy dodajemy kakao.
Na spód wykładamy najpierw jasną masę, rozsmarowujemy równo, potem to samo robimy z kakaową. Wkładamy do lodówki do zestalenia na kilka godzin a najlepiej na noc.
Pracy przy tym niewiele, a efekt pyszny. Serniczek szybko zniknął. A dziś na Dzień Czekolady zrobię jakiś szybki deser , bo po południu będę robiła przygotowania do jutrzejszego wspólnego lepienia pierogów u Gruszki z fartuszka naszej wielkopolskiej blogerskiej grupy.
Smacznego !
Lubię takie serowe masy, na pewno jest pyszny 🙂
Kasiu, był pyszny 🙂
Smakowity. Czekoladowe są pyszne.
Pozdrowienia 🙂
Ps. Czytałam dziś na Czytelniczym 🙂
Majanko widziałam ! dziękuję 🙂
Mniami, nie dość że sernik, to jeszcze czekoladowy – poezja 🙂
Może niezbyt efektowny wizualnie ale smakowity 🙂
Tyle dobra w jednym kawałku ! .Pycha
A trochę tych kawałkow było 🙂
Grazynko sernik rewelacja
Iza, dziekuję 🙂
p. Grażyno czy prezentacja ma dla pani jakiekolwiek znaczenie??
Czasami, gdy jest ciekawy i smaczny przepis a danie nie jest atrakcyjnie wizualne, publikuję go. Blog to też mój kulinarny pamiętnik. Ten sernik robiłam z nogą po złamaniu, poruszając się o balkoniku i cieszyłam się, ze wyszedł pyszny a o nieatrakcyjności wizualnej wspomniałam we wcześniejszym komentarzu