Z niedzielnego grilla zostało mi trochę zgrillowanych warzyw, a że nie lubię nic marnować, to wymyśliłam z nich taką sałatkę. Tym bardziej, ze reszta pęczaku ugotowanego do gulaszu pałętała mi się po lodówce. Dla urozmaicenia smaku dodałam trochę świeżo ukiszonych ogórków . Nie obyło się też bez pomidorów, którymi teraz, w pełni sezonu objadamy się wszyscy bez opamiętania, gromadząc zapasy witamin przeciw jesienno-zimowym przeziębieniom. Natka zielonej pietruszki dopełniła smak i wygląd sałatki.
SAŁATKA Z PĘCZAKU Z GRILLOWANYMI WARZYWAMI
szklanka ugotowanego pęczaku
kilka plastrów grillowanego bakłażana
żółta i czerwona papryka, też ugrillowana
kilka grillowanych pieczarek
2 świeżo ukiszone ogórki
2 podłużne pomidory
natka pietruszki
oliwa
sól, pieprz kolorowy z młynka, zmielona kolendra ( nasiona)
Pęczak włożyłam do miseczki, dodałam pokrojone na kawałki grillowane warzywa, potem kawałki kiszonych ogórków i pomidorów. Posoliłam ostrożnie, bo w sumie wszystko było przyprawione, dodałam pieprzu i kolendry z młynka. Polałam oliwą, wymieszałam i posypałam natką pietruszki.
Zjedliśmy ją na kolację z dużym smakiem. Grillowane warzywa same w sobie są pyszne, pęczak bardzo do nich pasował a i pomidory i ogórki okazały się odpowiednim dodatkiem. No i wykorzystałam pozostałości z grilla w ciekawy sposób.
Smacznego !
O, pęczak, tak troszkę zapomniany , bynajmniej przeze mnie. Jeszcze chyba do żadnej sałatki nie użyłam. Muszę to zmienić. Twoja sałatka wygląda smacznie, lubię łączyć kasze z pieczonymi czy grillowanymi warzywami. Najczęściej używam quinoi, kuskusu albo jaglanej.
Pozdrawiam:)
Majanko, pęczak jest pyszny w sałatkach 🙂
Mój mąż uwielbia pęczak. Muszę wypróbować ten przepis! 🙂
Mojemu mężowi sałatka bardzo smakowała 🙂
moja córcia uwielbia wszelakie kasze, chyba jej zrobie podobną sałatkę
Polecam, bo pyszna 🙂
Świetna, kolorowa i smaczna… podoba mi się zestawienie składnków!
Sałatka idealna do pieczonego mięsa!
Tak sobie mysle, jakbym zamiast peczaku dala orzo??? A peczak pamietam, ze uwielbialam, chociaz teraz nie jadlam od lat – nie mam za bardzo gdzie kupic…
Orzo też by pasowało do takich warzyw 🙂