Bardzo lubię ciasta ze śliwkami. Robię najczęściej z nimi placek drożdżowy i ucierany ze starego rodzinnego przepisu. Tym razem postanowiłam wypróbować coś innego – temat placka ze śliwkami wypłynął podczas wspólnej podrózy do Poznania z Jolą i Piotrem z Damsko-męskiego spojrzenia na kuchnię i wtedy Jola poleciła mi placek z przepisu Piotra, który zawsze pięknie wyrasta. Poszukałam przepisu i oto jest :
SZYBKI PLACEK ZE ŚLIWKAMI
- 1 kg dużych śliwek,
- 1 kostka margaryny lub masła
- 2,5 szkl. mąki,
- 3 szt jajka,
- 1/3 szkl. mleka,
- 1 szkl. cukru
- 15 g proszku do pieczenia
- kruszonka
Margarynę rozpuszczamy i studzimy do temperatury pokojowej. Wsypujemy szklankę cukru do miski, dodajemy margarynę, wbijamy 3 jajka i dokładnie mieszamy ( wystarczy łyżką) . Wsypujemy po kolei mąkę małymi porcjami, dodajemy mleko, pod koniec wsypujemy proszek do pieczenia i dokładnie mieszamy.
Wykładamy ciasto na natłuszczoną blachę , na wierzch kładziemy śliwki skórką do dołu i posypujemy kruszonką.
Pieczemy w 180 C około 50 minut.
Bardzo jestem zadowolona z tego placka – robi się szybko i niekłopotliwie a smakuje doskonale.
Smacznego !
pyszne ciasto Grazynko ;)) tez coś śliwkowego muszę dziś zrobić
Ten jest łatwy i pyszny 🙂
O, bardzo lubię takie ciasta. Ze śliwkami teraz rządzą, a te ucierane i jogurtowe są najlepsze 🙂
Pozdrowienia
Majanko i drożdżowe 🙂
uwielbiam takie ciasta
Są smaczne i łatwe w wykonaniu 🙂
właśnie dochodzi w piekarniku, pachnie na cały dom. jeszcze 5 min i wyciągam. idę sobie kawę zrobić. dzieciaki jak wrócą z przedszkola będą piać z zachwytu. dzięki!
Dlaczego nie podajecie na jaką wielkość blachy jest przepis?
Upiekłem w za dużej i ……cienki jest, ale …. plama.
ciasto pyszniutkie ,piekłam w foremce o wym.24 x 36 .Piecze się bardzo szybko !
Upieklam. Jest pyszny! Dziekuje za przepis.
To prawda jest to znakomity przepis i wyśmienite ciasto pamiętać należy tylko żeby wszystkie produkty wyjąć wcześniej z lodówki, mówimy o takich produktach jak mleko, jaja i margaryna ,inaczej nie wyrośni
1/3 szl mleka to ile szkolanek 1 czy 2
To 1/3 szklanki mleka, takiej standardowej, na 250 ml
Przepyszne ciasto i jakie proste w wykonaniu! Smakowało wszystkim domownikom. Polecam! 🙂
POTWIERDZAM! Jest szybciutki do zrobienia co jest dla mnie ważne przy kilkumiesięcznym bąblu :)PYSZNY teraz przynajmniej śliwki na ogrodzie nie będą się marnować 🙂 wpisuje przepis w swój zeszycik ulubionych 🙂 duuuuży PLUS!
jak zrobic ta kruszonk* ??
Kasiu, łączymy po 3 łyżki mąki i cukru i 4 łyżko mąki, kruszymy w palcach i posypujemy
Rewelacyjne ciasto 🙂
przepis poecam POLECAM
znakomite najlepsze jakie jadlem!!!!!!!!!! mozna sliwki posypac cynamonmem jak ktos lubi do tego szybko tanio !!! prosty placek ze sliwkami a kasuje smakiem ciasta z wyzszych polek
Robię teraz to ciasto! Stary się kręci po domu i marudzi…. zapcha sobie chociaż czymś ryło to będzie chwila spokoju.
Grazyna, nie rozumiem przepisu na kruszonke, 3 lyzki maki, 3 lyzki cukru i 4 lyzki maki ?? Prosze o dokladny przepis , bo nie jestem za dobra w pieczeniu 🙁
Mieszamy to w misce, np widelcem a potem palcami formujemy drobne grudki. Poszukaj może jakis filmik z kruszoną znajdziesz, ja filmików nie robię. Powodzenia 🙂
Właśnie wstawiłam do piekarnika placek ze śliwkami-właśnie z Twojego przepisu :)….I czekam na efekty:) podzielę się opinią.
Moje pierwsze ciacho jakie upiekłem, i wyszło super (żona potwierdziła). Dodam że jestem totalnym laikiem w kwestiach kulinarnych.
Dla takich jak ja kilka wskazówek:
– użyjcie szklanki 250ml (lub takiej miarki) ja użyłem 200ml i ciasto wyszło ciut za płaskie.
– czas pieczenia dobry bez termoobiegu, z termoobiegiem spokojnie wystarczy 40-45max
– kruszonka (co to jest?!) przepis który mi się sprawdził: – szklanka mąki (klasy 450 lub 500), pół szklanki cukru pudru, pół kostki masła. Generalnie proporcje powinny być 2-1-1 wyrabiamy ręką aż uzyskamy ciasto które będzie się kruszyć 😉
Przepis poleca!
jak czytam: Grazyna, nie rozumiem przepisu na kruszonke,
albo
1/3 szl mleka to ile szkolanek 1 czy 2
To mi ręce opadają. Nie bierzcie się do tego bo sobie w mikser wkręcicie palce a język poparzycie gorącym piekarnikiem….
Grażynko,placek wyszedł palce lizać:),dziękuję Ci za przepis:)Pozdrawiam Tonia
Kruszonka:
-jedna porcja masła ,np. 1 łyżka
-jedna porcja cukru
-2 porcje mąki
Wszystko zagnieść zwyczajnie ręcami:) i pokruszyć na ciasto.
PS
Idzie jesień to i ręce kucharkom opadają jak liście.
Pozdrawiam a ciasto ze śliwką pychota i zapach na całą chatę.
Maju, dziękuje za szybki i konkretny przepis i oby nie było pytań na ile powierzchni ciasta starczy kruszonki z jednej łyżki 😉
Dziękuje za super przepis.Ciasto fantastyczne, rozpływa się w ustach.Zrobiłam na tej krótszej blaszce wyszło cudowne.
Placek mniam, a zapach na cały dom. Suprr przepis. Dzięki.
Taki dobry, że został już tylko kawałek.
Ciasto proste,szybkie i pyszne.A od siebie dodam przepis na kruszonkę:100g masła,3/4szkl. cukru,3/4szkl.mąki krupczatki.Można zmniejszyć proporcje,bo na to ciasto wyjdzie za dużo.No,chyba ze ktoś uwielbia kruszonkę!
Pyszne, szybkie i proste ciasto 🙂
Mam tylko pytanie: jakie inne owoce mozna zastosowac poza sliwkami, ktorych niedlugo juz nie bedzie? Przychodza mi na mysl tylko jablka… co jeszcze? Bede wdzieczna za rady.
Mogę być brzoskwinie lub ananasy z puszki albo cząstki mandarynek, wiśnie lub truskawki z kompotu…
grazyna tez bede piekla twoj placuszek mam nadzueje ze wyjdzie!
Jedna mala uwaga twoj komentarz co do robienia kruszonki jest ciut nie na moejscu jak ktos nigdy nie poekl to skad ma wiedziec !?!? Wazne ze chce sie nauczyc i sprobowac sil w pieczeniu placka trzeba takie osoby dopingowac a nie policzkowac! 🙂 to tak ma marginesie
To były tylko żarty, wiem, że każdy kiedyś zaczyna. Ale też można robić to metodą prób i błędów, jak dawniej, kiedy nie było Internetu… 😉
Ciasto pycha… zniknęło w mgnieniu oka, a mały bratanek stwierdził, że od teraz to jego ulubione ciasto 😀
Czy mogę użyć mrożonych dzień wcześniej śliwek? Bo wcześniej robiłam ze świeżych i wyszedł pyszny 🙂
Oczywiście, tylko je powoli rozmroż i osusz, by nie prowokować zakłada 🙂
Zakalca
Robię to ciasto już 3 raz B-) Mama przyjaciela mimo diety oszalała na jego punkcie B-) wychodzi zarówno ze świeżymi jak i mrożonymi śliwkami! Jedyny problem to kruszonka…. Nie mogę uzyskać kruczego ciasta mimo trzymania się proporcji….
trudno to dokładnie odmierzyć, mąką ma różną wilgotność… jeśli jest za mokra, dodaj nieco cukru i mąki, jeśli za sucha, to tłuszczu 🙂
Witam ! CIASTO JEST PRZEPYSZNE ! wychodzi zawsze 🙂
Polecam przepis ! Wykonywałam go z Pani przepisu, a teraz go zmodyfikowałam.
Pani Grażynko pozwoliłam sobie zainspirować się przepisem u siebie oczywiście z modyfikacjami i linkiem odsyłającym do Pani ! http://justaprobujegotowac.blogspot.com/2016/09/ucierane-ciasto-ze-sliwka.html
Pozdrawiam serdecznie
Cieszę się bardzo, że ciasto wychodzi , modyfikacje podobają mi się 🙂
Mmmm, jak wspaniale się prezentuje i na pewno smakuje świetnie
Ja dodalam mase budyniowa ( jedna paczuszka) bo sliwki nie byly zbyt dojrzale i sie tak dobrze nie rozpiekly. Wyszlo swietnie
Pyszny robiłam na niedzielę, dzisiaj też składniki kupione biorę się za pieczenie.
pyszny placek, domownicy zadowoleni.