Sałatka ogórkowa na zimę

sałatka z ogórków

To jeden ze sposobów, żeby zatrzymać lato w słoczku i zimą, po jego otwarciu delektować się zapachem letnich ogórków. Aromat wzmaga dodana do tej sałatki pietruszka i cebula. Pracy z tym niewiele a efekt jest bardzo smaczny.Wykorzystuję te ogórki, któte nie nadają się do kiszenia, bo są niekształtne albo grube. Gdy się je potnie, tego nie widać. Podaję przepis( jeden z rodzinnych):

SAŁATKA Z OGÓRKÓW NA ZIMĘ

2 kg ogórków
łyżka soli
3-4 cebule
3 łyżki posiekanej natki pietruszki
½ szklanki oleju
¼ szklanki octu
2 łyżki cukru
czubata łyżeczka pieprzu ziołowego
koperek( opcjonalnie)
Umyte ogórki „drapiemy” widelcem na głębokość kilku milimetrów. Uzyskamy dzięki temu ładne krawędzie i pozbędziemy się części skórki. Kroimy w cienkie plasterki. Dodajemy pokrojoną w plastry cebulę, solimy i zostawiamy na pół godziny. Po tym czasie dodajemy natkę pietruszki, ja dodaję też trochę koperku, którego nie było w przepisie, by osłabić „zabójcze” skłonności ogórków względem pomidorów ( czasem łączę tę sałatkę z pomidorami) i do smaku.Wlewamy olej i ocet, wsypujemy cukier i pieprz ziołowy, mieszamy. Wkładamy do słoików i pasteryzujemy ok. 15 min od zagotowania, w wodzie do ¾ wysokości słoików. Zostawiamy w garnku do wystudzenia pod przykryciem, będzie ładniejszy zapach.

Czasem robię taką sałatkę bez pasteryzacji i zostawiam w lodówce do jedzenia „na świeżo” , kilka dni wytrzymuje w lodówce , ale zazwyczaj szybko znika, bo i taką wersję bardzo lubimy.

Smacznego!

sałatka z ogórków1

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.