Leczo z cukinią pokazywałam juz dość dawno. Teraz inna jego wersja – z mięsem, a właściwie w bigosowych klimatach – z wędzonym boczkiem i podsamażaną kiełbasą. Teraz, w sezonie swieżych warzyw -to jeden z najbardziej ulubionych przez nas obiadów. Podaję przepis:
BIGOS Z CUKINII
mała cukinia albo pół dużej
2 papryki różnokolorowe
3-4 pomidory
2 cebule
ziele angielskie, liść laurowy, pieprz, papryka w proszku,
oliwa
łyżka posiekanej natki pietruszki
kawałek boczku wędzonego
2 laski kiełbasy, np. zwyczajnej
Boczek pokroić w kostkę i podsmażyć na suchej patelni, aby wytopił się tłuszcz. Na tym tłuszczu podsmażyć kiełbasę. Część tłuszczu wlać do rondla, dodać nieco oliwy i wrzucić na to pokrojoną w pólplasterki cebulę. Po chwili dodać pokrojoną w kawałki paprykę, smażyć mieszając. Cukinię obrać, jeśli młoda, nie trzeba jej wydrążyć, pokroić w półplastry, wrzucić do rondla i mieszać. Pomidory sparzyć i obrać, pokroić i dodać do wszystkiego. Jeśli nie puszczą dużo soku, dolać nieco wody. Wrzucić liść laurowy i ziele angielskie , dosolić, doprawić pieprzem i papryką, włożyć usmażony boczek i kiełbasę i dusić do rozpadnięcia się pomidorów. Na koniec dodać natkę pietruszki. Podawać z chlebem, ryżem albo grubym makaronem.
Smacznego!