Bardzo lubię ryby i staram się przyrządzać je na rozmaity sposób. To są filety z morszczuka przyrządzone na ceramicznej patelni, z dodatkiem jasnozielonej części pora i natki pietruszki. Wzbogaciłam je ziołami- przede wszystkim estragonem, który bardzo pasuje do ryb.
RYBA DUSZONA Z ZIELENINĄ I ZIOŁAMI
ok 1/2 kg filetów z morszczuka
jasnozielona część dużego pora
2-3 łyżki natki pietruszki
szklanka bulionu warzywnego
po łyżeczce estragonu, ziół prowansalskich i oregano ( można dodać swoje ulubione)
pieprz ziołowy
sok z cytryny
sól do smaku
olej do smażenia
Filety z ryby kroimy na nieduże kawałki ( będzie wygodniej je przyrządzić), skrapiamy sokiem z cytryny i odstawiamy na 15 minut. Potem posypujemy lekko solą i pieprzem ziołowym i smażymy na rozgrzanym oleju krótko z obu stron – najlepiej na patelni ceramicznej lub w rondlu z grubym dnem. Osobno, na drugiej patelni podsmażamy pokrojonego na półplasterki pora z dodatkiem pieprzu ziołowego, tak, by się zeszklił. dodajemy go do ryby, podlewamy bulionem i dusimy pod przykryciem ok. 7 minut., uważając, żeby ryby się nie porozpadały. Dodajemy natkę pietruszki i zioła, dusimy minutę i zostawiamy ok. 5 min wyłączone pod przykryciem, żeby potrawa przeszła smakami.
Taka ryba dobrze smakuje z polentą, ryżem, ziemniakami albo białym pieczywem. Jest lekka, zdrowa i aromatyczna – polecam przyszłym mamom i nie tylko.
Smacznego !
Również uważam, że estragon bardzo dobrze pasuje do ryb:-) Pysznie to wygląda:-)
Smacznie 🙂 estragon i ryba to faktycznie dobre połączenie .:)
Pozdrawiam Grazynko
bardzo ciekawe danie 🙂 trzeba będzie wypróbować 🙂
Magda, nie pożałujesz 🙂
😉 rybka.. zieleninę lubię, ryby też no to chyba coś dla Mnie
pysznie się zapowiada
Olciku, samo zdrowie 🙂
Apetycznie wygląda
naprawdę fajny przepis, dziś przetestowane, dodałem jeszcze kapary aby poszukać bardziej słonego smaku nie używając soli . polecam!