Ostatnio pizza jest jednym z ulubionych naszych dań i dzieci często się domagają, żebym ja zrobiła. Staram się urozmaicać to danie – ostatnio wpadłam na pomysł, żeby zrobić pizzę w węgierskich klimatach – z salami i papryką. Tę ostatnią najpierw podsmażyłam, żeby była bardziej soczysta. A do ciasta dodałam papryki w proszku i suszonych pomidorów.
PIZZA Z SALAMI I PAPRYKĄ
Ok. 1/2 kg mąki pszennej
30 g drożdży
1/2 szklanki mleka
1/2 szklanki letniej wody
3 łyżki oleju
1 jajko
łyżeczka cukru
łyżeczka soli
łyżeczka słodkiej papryki
3 suszone pomidory
cebula
zielona, żółta i czerwona papryka
20 dkg startego żółtego sera
15 dkg salami
Drożdże roztarłam z cukrem, dodałam trochę letniego mleka, posypałam łyżką mąki i odstawiłam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Do miski wsypałam pół kilo mąki, sól i wlałam wyrośnięty rozczyn. Dodałam jajko, olej , letnią wodę i wymieszałam dokładnie. Wsypałam słodką paprykę i posiekane suszone pomidory. Wyrobiłam ciasto drewnianą łyżką, aż odstawało od brzegów miski. Postawiłam w ciepłe miejsce do podwojenia objętości ( około pół godziny).
W międzyczasie podsmażyłam na oliwie pokrojoną na plastry cebulę i paski papryki, dodając w trakcie smażenia pieprz czarny i ziołowy oraz słodką paprykę.
Wyrośnięte ciasto przełożyłam do płaskiej formy i gdy trochę podrosło, ułożyłam na nim salami, podsmażoną cebulę i paprykę. Po 20 minutach w piekarniku, w 200 C, posypałam tartym serem i piekłam jeszcze 10 minut.
Pizza w węgierskich klimatach okazała się pyszna, suszone pomidory i papryka w cieście dały jej niezwykły aromat. Zniknęła błyskawicznie. Smacznego !
Grazynko nie dziwię się że znikła…;) bo wyglada bardzo smacznie;)
Iza, dziękuję 🙂
Cudne ciasto, uwielbiam takie! Wspaniała ta pizza Grazynko:)
o na pizze to by mój LLord się pisał 😉
Fajna pizza, moje smaki:)
Dziękuję i polecam, bo pyszna 🙂
Fajna taka pizza:-)
Wygląda bardzo smakowicie i puszyście
Takiej jeszcze nie próbowałam i teraz wiem co mnie ominęło a co muszę szybko nadrobić 🙂