Makaron w sosie pomidorowym to jedno z naszych ulubionych tzw „codziennych” dań. Robię go dość często , więc staram się urozmaicać je różnymi przyprawami.
Tym razem robiłam rurki, czyli penne i jako dodatek wybrałam cebulę i suszone pomidory z zalewy. Dodałam też na pierwszym etapie trochę oliwy od suszonych pomidorów, co bardzo podniosło aromat sosu.
MAKARON W SOSIE POMIDOROWYM Z SUSZONYMI POMIDORAMI I CEBULĄ
opakowanie makaronu penne
3/4 szklanki przecieru pomidorowego
3 łyżki oleju i łyżka oliwy od suszonych pomidorów
mała cebula
3-4 suszone pomidory z zalewy
2 łyżki mąki
szklanka wody
sól, pieprz kolorowy i ziołowy, słodka i wędzona papryka
Makaron gotujemy według przepisu. Na patelni z rozgrzanym olejem i oliwą podsmażamy pokrojoną cebulę i pomidory. Posypujemy pieprzem ziołowym i paprykami, przesmażamy je by wydobyć aromat. Dodajemy mąkę i robimy rumianą zasmażkę. Rozprowadzamy zimną wodą, mieszając widelcem, aby nie było grudek. Dodajemy przecier pomidorowy, zagotowujemy mieszając. Doprawiamy solą i świeżo zmielonym kolorowym pieprzem.
Sos mieszamy ze świeżo ugotowanym makaronem. Powiem Wam, że to chyba najsmaczniejszy sos pomidorowy, jaki zrobiłam. Wszyscy wcinali z wielkim apetytem.
Smacznego !
Podoba mi się dodatek suszonych pomidorów do sosu 🙂
I ja się cieszę, że wpadłam na ten pomysł 🙂
Wiele razy robiłam już makaron z suszonymi pomidorami i za każdym razem był to pyszny obiad:)
A ja Wiosenko pierwszy raz… Ale potwierdzam 🙂
Smakowicie wygląda Grażynko !:)
też często robię i to bardzo podobnie! tylko zamiast przecieru biorę pomidory z puszki 🙂
zwykłe proste a pyszne
Proste ,z małą ilością składników ,a jakie pyszne
Tez uważam, że prostota ma swoje zalety 🙂
Pycha ! Z pewnością bardzo aromatyczne i smaczne danie 🙂
Suszone pomidorki uwielbiam a taka prostota jest najsmaczniejsza 🙂