WSZYSTKIM CZYTELNIKOM MOJEGO BLOGA ŻYCZĘ RADOSNYCH I SMACZNYCH ŚWIĄT. NIECH WSPÓLNY STÓŁ ŚWIĄTECZNY STWORZY MAGICZNĄ ATMOSFERĘ I WYWOŁA U WSZYSTKICH PRZYJEMNY NASTRÓJ.
Mazurek nie był tradycyjnym ciastem wielkanocnym w moim rodzinnym domu, zagościł u nas dopiero kilka lat temu. Stało się to za sprawą mojej młodszej córki , która sama zabrała się za ten wypiek i robi go na Wielkanoc tradycyjnie od kilku lat.
W tym roku zrobiła go w mniejszej formie i zostało ciasta na drugi, mniejszy. Zrobiłam do niego masę migdałową, wykorzystując tarte migdały. Masę zrobiłam „na czuja”, wykorzystując przepis bazowy na domową polewę i zagęściłam ją .
MAZUREK Z MASĄ MIGDAŁOWĄ
ciasto takie, jak tutaj
MASA MIGDAŁOWA
8 dkg masła
1/2 szklanki cukru-pudru
1/4 szklanki mleka
szklanka tartych migdałów
Mleko, masło o cukier puder rozpuściłam w garnku i gotowałam kilka minut na małym ogniu. Dorzuciłam tarte migdały , wymieszałam i jeszcze chwilę pogotowałam.
Masę przestudziłam i wylałam na podpieczony kruchy spód. Gdy zastygła ( w lodówce) ozdobiłam mazurek suszonymi śliwkami i rodzynkami.
Wyszedł pyszny , może dla niektórych zbyt słodki, ale w końcu mamy Święta, więc kiedy, jak nie teraz ? Można popić niesłodzoną kawą 🙂
Smacznego !
Radosnych Świąt Wielkanocnych Grażynko. Z tego co widzę będą smaczne.
🙂
Pozdrawiam 🙂
Nawzajem Majanko, pozdrawiam również 🙂
bardzo fajny przepis a i wygląda pysznie 🙂
piekny mazurek
Super masa, ale jak wsypałam zmielone migdały to odrazu się bardzo zagęściła, nawet nie wsypałam wszystkich. Finalnie miała konsystencję modeliny, więc taką zupełnie stężałą wyłożyłam i ugniotłam na kruchym cieście. Trochę spróbowałam i bardzo smaczna, mocno słodka choć dałam mniej cukru niż w przepisie. Napewno zrobię ją jeszcze w przyszłości choć zredukuję ilość cukru i być może tez migdałów.
Pozdrawiam!