Leczo to jedna z moich ulubionych letnich i jesiennych potraw. Kombinacja papryki , cebuli i pomidorów z różnymi dodatkami – a to mięsem a to cukinią czy kabaczkiem zawsze mi bardzo smakuje.
Dynia sama w sobie ma mało wyrazisty smak a leczo to pełnia smaków. Pomyślałam więc, ze jedno do drugiego będzie super pasować smakowo i nie pomyliłam się.
LECZO Z DYNIĄ
Duża cebula
3 kolorowe papryki
4 pomidory
ok. 30 dkg dyni
Sól, pieprz kolorowy, papryka wędzona, świeża bazylia
Olej do smażenia
Na oleju podsmażyłam pokrojoną w krążki cebulę. Potem dodałam pokrojoną paprykę i przyprawy,podsmażyłam chwilę. Potem dodałam pokrojoną w kostkę dynię i smażyłam dalej. Gdy wszystko było prawie miękkie, wrzuciłam pokrojone pomidory i listki bazylii. Dusiłam aż pomidory się rozpadły.
Leczo z dodatkiem dyni okazało się smakowitą i sycąca potrawą. Polecam szczególnie wegetarianom i weganom. Myślę, ze z dodatkiem mięsa czy kiełbasy też by było dobre.
Smacznego !
Grażynko, ale super apetycznie wygląda to danie
Tak , wyszło smaczne i kolorowe
Pyszne jesienne danie 🙂
Dziękuję Kasiu 🙂