Przeglądałam Kuchnię meksykańską, zastanawiając się, jakie danie mam zrobić. Trafiłam na sos guacamole, a że miałam dojrzałe awokado, decyzja zapadła. Tyle, że sos zrobiłam trochę nietypowy, bo jego glówną zjadaczką była moja Córka, która nie bardzo lubi połączenie awokado z pomidorem. Zastąpołam go więc zielonym ogórkiem i wyszło coś o bardzo fajnym smaku.
GUACAMOLE NA ZIELONO
dojrzałe awokado
zielona paryczka chili
pół małej cebuli
¼ zielonego ogórka
ząbek czosnku
łyżka natki kolendry
sok z połówki limonki
sól
Awokado przekroiłam, wybrałam pestkę, wybrałam ze skórki i rozgniotłam widelcem na papkę. Ogórek starłam na drobnej tarce i odcisnęłam z nadmiaru wody. Czosnek przecisnęłam przez praskę, cebulę pokroiłam w drobną kosteczkę, podobnie papryczkę, kolendrę drobno posiekałam. Połączyłam to wszystko w miseczce, dodałam sok z limonki. Posoliłam tuż przed użyciem, żeby nie sciemniało.
Ogórkowe guacamole okazało się pyszne i świeże. Córka zjadła z chlebem, ja posmarowałam nim plastry szynki. Ale takie z pomidorem to jeszcze zrobię ! Smacznego !