Rozpoczęła się akcja ” Czas na piknik” i akurat mam coś odpowiedniego. Klopsiki „na jeden kęs”, aromatyczne, z cynamonem i miętą. Podejrzałam takie w jednym z moich ulubionych programów kulinarnych ” Moja grecka kuchnia”. Bardzo lubię dodatek cynamonu i mięty zarówno do mięsa, jak i …do ciasta. A że mam ususzoną własną, pyszną i pachnącą miętę z ogródka, klopsiki bardzo się udały.
GRECKIE KLOPSIKI Z MIĘTĄ I CYNAMONEM
1/2 kg miesa mielonego wołowo-wieprzowego
czerstwa bułka
jajko
suszona mięta ( łyżka)
cynamon( 1/4 łyżeczki)
sól, pierz
tarta bułka do panierowania
olej do smażenia
Bułkę moczymy w wodzie lub mleku, odciskamy i rozdrabniamy. Dodajemy do mięsa, wbijamy jajko, doprawiamy solą, pieprzem, miętą i cynamonem . Wyrabiamy dokładnie masę.
Toczymy z niej kulki wielkości orzecha włoskiego, obtaczamy w tartej bułce i smażymy na oleju, obracając, by się dokładnie przyrumieniły z każdej strony.
Smakują doskonale i na ciepło i na zimno, więc super sprawdzą się podczas upałów.
Jeśli pogoda dopisze, to zapakuję je do koszyka piknikowego i zjemy je gdzieś w plenerze w towarzystwie tzatzików . Kilka spróbowałam , są pyszne, aromatyczne i bardzo ożywczo smakują dzięki cynamonowi i mięcie. Polecam nie tylko na piknik.
Smacznego !
Cynamon mówisz… ciekawe 🙂 Muszę spróbować z dodatkiem cynamonu 🙂
ten cynamon mnie intryguje!
bardzo fajne są te klopsiki
Cynamon do mięsa polecam, z miętą też 🙂
Podobaja mi się te smaki 🙂
Kasiu, i ja je lubię 🙂
Wypróbowałam kiedys podobny przepis na klopsiki. Muszę przyznać, że cynamon zupełnie zmienia smak tradycyjnych, znanych nam kotlecików. A na piknik to ja klopsiki jak najbardziej, ze świeżą bułeczką, z sałatą,…. mmm świetna przekąska.
Ja cynamon lubię i do innych mięs. A klopsiki na piknik – mniam 🙂