Greckie klopsiki z miętą i cynamonem

klopsiki

<a

Rozpoczęła się akcja ” Czas na piknik” i akurat mam coś odpowiedniego. Klopsiki „na jeden kęs”, aromatyczne, z cynamonem i miętą. Podejrzałam takie w jednym z moich ulubionych programów kulinarnych ” Moja grecka kuchnia”. Bardzo lubię dodatek cynamonu i mięty zarówno  do mięsa, jak i …do ciasta. A że mam ususzoną własną, pyszną i pachnącą miętę z ogródka, klopsiki bardzo się udały.

GRECKIE KLOPSIKI Z MIĘTĄ I CYNAMONEM

1/2 kg miesa mielonego wołowo-wieprzowego

czerstwa bułka

jajko

suszona mięta ( łyżka)

cynamon( 1/4 łyżeczki)

sól, pierz

tarta bułka  do panierowania

olej do smażenia

Bułkę moczymy w wodzie lub mleku, odciskamy i rozdrabniamy. Dodajemy do mięsa, wbijamy jajko, doprawiamy solą, pieprzem, miętą i cynamonem . Wyrabiamy dokładnie masę.

Toczymy z niej kulki wielkości orzecha włoskiego, obtaczamy w tartej bułce  i smażymy na oleju, obracając, by się  dokładnie przyrumieniły z każdej strony.

Smakują doskonale i na ciepło i na zimno, więc super sprawdzą się podczas upałów.

Jeśli pogoda dopisze, to zapakuję je do koszyka piknikowego i zjemy je gdzieś w plenerze w towarzystwie tzatzików . Kilka spróbowałam , są pyszne, aromatyczne i bardzo ożywczo smakują dzięki cynamonowi i mięcie. Polecam nie tylko na piknik.

Smacznego !

8 przemyśleń nt. „Greckie klopsiki z miętą i cynamonem

  1. Wypróbowałam kiedys podobny przepis na klopsiki. Muszę przyznać, że cynamon zupełnie zmienia smak tradycyjnych, znanych nam kotlecików. A na piknik to ja klopsiki jak najbardziej, ze świeżą bułeczką, z sałatą,…. mmm świetna przekąska.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.