Jakiś czas temu dostałam do testowania produkty z sezamem Primaviki. Były tam gotowe słoiczki z hummusem, ale była też naturalna pasta tahini. Najlepszym sposobem jej wykorzystania jest domowy hummus – danie rodem z kuchni Bliskiego Wschodu, jedzone przeważnie z chlebkiem pita. Hummus jest doskonałą potrawą wegetariańską i wegańską, zrobiłam więc go z myślą o moich córkach – ale zajadali go z apetytem wszyscy , ze świeżą bagietką.
DOMOWY HUMMUS Z TAHINI
1 szklanka suchej ciecierzycy
2- 3 łyżki naturalnego tahini (do kupienia w sklepach z naturalną żywnością)
sok z jednej cytryny
2 ząbki czosnku
sól
Do polania – oliwa
Ciecierzycę namoczyłam na noc w wodzie, następnego dnia ugotowałam w świeżej wodzie z dodatkiem soli. Odcedziłam , zostawiając trochę wody wystudziłam i zmiksowałam z tą wodą Dodałam przepuszczony przez praskę czosnek, tahini, sok z cytryny, dosoliłam do smaku, dokładnie wymieszałam.
Ilość soku z cytryny można regulować według gustu, podobnie tahini. Podając hummus polewamy go lekko oliwą, możemy też posypać go świeżo zmielonym pieprzem i natką pietruszki.
Moje córki jadły go głównie jako pastę do pieczywa i zaręczam, ze szybko znikał, zajadany też przez mięsożerców. Następnym razem postaram się upiec do niego chlebki pita.
Smacznego !
Hummus jest super! O wiele łatwiej zrobić go z ciecierzycy w puszce – nie trzeba moczyć i gotować.
A, zapomniałam o tym napisać 🙂
Najpierw zobaczyłam zdjęcie i pomyślałam, że to lody chałwowe:) A hummus dobra rzecz:)
Hehe, bo do zdjęcia był nabrany łyzką do lodów 🙂
i ja tez pomysłam że Grażynko zrobiłaś lody ;)) A humus bardzo lubię
Wszyscy się nabierają 🙂
Byłam pewna, że to lody! 🙂 Ale hummus wygląda cudnie… aż ochota się zbiera 🙂