W tym roku cukinie wyhodowane z nasion w naszym ogrodzie dojrzały wyjątkowo szybko. Po powrocie z weekendu zauważyłam, że pierwsza z nich miała już wielkość prawie jak moja ręka do łokcia ( a kończyny mam długie). Podzieliłam ją na części, wydrążyłam ( jest młodziutka, prawie nie ma pestek) i poddusiłam na parowej patelni, nadziewając farszem ze zdrowej kaszy jaglanej i podsmażonych resztek cukinii z dodatkami. Smakowała wspaniale 🙂
CUKINIA FASZEROWANA KASZĄ JAGLANĄ Z WARZYWAMI
spora cukinia
ok. 150 g kaszy jaglanej
mała cebula
spory pomidor
sól, pieprz, papryka słodka i wędzona
natka pietruszki
trochę bulionu ( warzywnego)
olej do smażenia
trochę mięsa mielonego dla męskiej wersji
Obraną i wydrążoną cukinię posoliłam i podzieliłam na kawałki. Środek pokroiłam w kostkę.
Kaszę jaglaną ugotowałam wg. przepisu, najpierw przelewając ja wrzątkiem, by straciła goryczkę. Lekko przestudziłam.
Na patelni z rozgrzanym olejem podsmażyłam pokrojoną w kosteczkę cebulę, dodałam kostki cukinii i pomidora pozbawionego pestek, przesmażyłam , dodałam przyprawy i wymieszałam z przestudzoną kaszą.
Mięso mielone podsmażyłam na patelni z solą i pieprzem, aż zmieniło kolor. Dodałam do części farszu ( tej męskiej).
Farszem nadziałam cukiniowe łódki , położyłam na parowej patelni z cienką warstwą oleju, podsmażyłam. Podlałam nieco bulionem i dusiłam pod przykryciem, aż cukinie zmiękły ale zachowały jędrność.
Zarówno wersja wege jak i męska z mięsem wyszły pyszne. Kasza jaglana w towarzystwie dobrze przyprawionych warzyw to doskonały farsz do młodej cukinii.
Smacznego !
Podoba mi się ten farsz – zdrowy i smaczny 🙂
tez dzisiaj będę mieć taką na obiad:) na taki upał człowiek nie ma ochoty na ciężkostrawne jedzenie więc nadziewane warzywa są idealne:)
Zwłaszcza jak są z własnego ogródka 🙂
Grazynko ale mi smaku zrobiłaś
Iza, pyszne były 🙂