Chleb drożdżowy z siemieniem lnianym na zdrowe śniadanie w szkole

 

Kilka dni temu na prośbę mojej koleżanki nauczycielki byłam w szkole , żeby z dziećmi z drugiej klasy zrobić zdrowe śniadanie, porozmawiać o zdrowym odżywianiu i blogach kulinarnych. Ponieważ trwa sezon na świeże warzywa, wybrałam kilka atrakcyjnych w formie mini-dań – pomidora nadziewanego twarożkiem, łódki z zielonych ogórków z nadzieniem z sera i szynki połączonych naturalnym  jogurtem, z żagielkami z plastrów sera i wiosłami ze szczypiorku oraz jajka faszerowane z rzodkiewką i koperkiem.

Do tego upiekłam drożdżowy chlebek z dodatkiem siemienia lnianego, który bardzo dzieciom zasmakował.

Warunki pracy miałam bardzo dobre, bo to szkoła niepubliczna, polsko-angielska i w klasie jest 11 uczniów. Przy pomocy wychowawczyni udało nam się wszystko zrobić bardzo sprawnie, po czym dzieci zjadły śniadanie z moim chlebkiem na udekorowanych przez siebie stołach.

A oto przepis na chlebek :

 

CHLEBEK DROŻDŻOWY Z SIEMIENIEM LNIANYM

pół kilo mąki pszennej
3 dkg drożdży i łyżeczka cukru
2 łyżki oliwy

spora szczypta soli
1/2 szklanki letniego mleka

3/4 szklanki letniej wody

2 łyżki mielonego siemienia lnianego

Najpierw zrobiłam rozczyn – do drożdży dodałam łyżeczkę cukru, roztarłam je, wlałam  letnie mleko , rozmieszałam i posypałam łyżką mąki. Odstawiłam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Do miski wsypałam mąkę,  posoliłam solidnie, dodałam siemię lniane, wymieszałam. W to wlałam rozczyn, letnią   wodę oraz oliwę. Wymieszałam i wyrabiałam ukośnymi uderzeniami drewnianej łyżki  około pięć  minut. Przykryłam ściereczką i odstawiłam w ciepłe miejsce do podwojenia objętości, co zajęło około pół godziny.
Przełożyłam ciasto do natłuszczonej keksówki  i zostawiłam do podrośnięcia, tak z 10 minut. Włożyłam do piekarnika nagrzanego do 200 C na około pół godziny.

 

Jak widać na zdjęciu chlebek wyszedł lekki i puszysty i doskonale uzupełniał zdrowe śniadanie. Bardzo dobrze mi się pracowało  dziećmi a i one chyba były zadowolone, bo dostałam od nich książkę ze wspaniałymi przepisami na dania z użyciem czekolady.

A propos szkoły – Przypominam, że zbieram na indeks dla Kacpra w ramach Akademii Przyszłości. Szczegóły we wpisie z 3 września. Widget do wpłat jest z boku bloga :)

Smacznego !

 

 

16 przemyśleń nt. „Chleb drożdżowy z siemieniem lnianym na zdrowe śniadanie w szkole

  1. Przepis na chlebek i ja zapisuję. Bardzo ładnie wygląda:) A u mojego syna w szkole (publicznej) też mieli dzisiaj zajęcia z pieczenia chleba i teraz młody naucza jakie pieczywo jest zdrowe:)

  2. Brawo! akcja fantastyczna, oby takich więcej! myślę, że wolontariuszy w tej kwestii by nie brakowało wśród blogerów, więc może szkoły i przedszkola zainteresowałyby się tematem, byłoby świetnie. Póki co Grażynko, serdeczne gratulacje i wyrazy uznania i dla Ciebie i dla Pani pomysłodawczyni akcji. Pozdrawiam ciepło!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.