Kilka dni temu na prośbę mojej koleżanki nauczycielki byłam w szkole , żeby z dziećmi z drugiej klasy zrobić zdrowe śniadanie, porozmawiać o zdrowym odżywianiu i blogach kulinarnych. Ponieważ trwa sezon na świeże warzywa, wybrałam kilka atrakcyjnych w formie mini-dań – pomidora nadziewanego twarożkiem, łódki z zielonych ogórków z nadzieniem z sera i szynki połączonych naturalnym jogurtem, z żagielkami z plastrów sera i wiosłami ze szczypiorku oraz jajka faszerowane z rzodkiewką i koperkiem.
Do tego upiekłam drożdżowy chlebek z dodatkiem siemienia lnianego, który bardzo dzieciom zasmakował.
Warunki pracy miałam bardzo dobre, bo to szkoła niepubliczna, polsko-angielska i w klasie jest 11 uczniów. Przy pomocy wychowawczyni udało nam się wszystko zrobić bardzo sprawnie, po czym dzieci zjadły śniadanie z moim chlebkiem na udekorowanych przez siebie stołach.
A oto przepis na chlebek :
CHLEBEK DROŻDŻOWY Z SIEMIENIEM LNIANYM
pół kilo mąki pszennej
3 dkg drożdży i łyżeczka cukru
2 łyżki oliwy
spora szczypta soli
1/2 szklanki letniego mleka
3/4 szklanki letniej wody
2 łyżki mielonego siemienia lnianego
Najpierw zrobiłam rozczyn – do drożdży dodałam łyżeczkę cukru, roztarłam je, wlałam letnie mleko , rozmieszałam i posypałam łyżką mąki. Odstawiłam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Do miski wsypałam mąkę, posoliłam solidnie, dodałam siemię lniane, wymieszałam. W to wlałam rozczyn, letnią wodę oraz oliwę. Wymieszałam i wyrabiałam ukośnymi uderzeniami drewnianej łyżki około pięć minut. Przykryłam ściereczką i odstawiłam w ciepłe miejsce do podwojenia objętości, co zajęło około pół godziny.
Przełożyłam ciasto do natłuszczonej keksówki i zostawiłam do podrośnięcia, tak z 10 minut. Włożyłam do piekarnika nagrzanego do 200 C na około pół godziny.
Jak widać na zdjęciu chlebek wyszedł lekki i puszysty i doskonale uzupełniał zdrowe śniadanie. Bardzo dobrze mi się pracowało dziećmi a i one chyba były zadowolone, bo dostałam od nich książkę ze wspaniałymi przepisami na dania z użyciem czekolady.
A propos szkoły – Przypominam, że zbieram na indeks dla Kacpra w ramach Akademii Przyszłości. Szczegóły we wpisie z 3 września. Widget do wpłat jest z boku bloga
Smacznego !
Nie tylko zdrowe, ale smaczne i kolorowe to śniadanie 🙂
Basiu, i tak miało być 🙂
Pięknie to opisałaś. A przepis na chlebek już sobie przepiszę bo był smaczny.
Anita, powodzenia 🙂
Przepis na chlebek i ja zapisuję. Bardzo ładnie wygląda:) A u mojego syna w szkole (publicznej) też mieli dzisiaj zajęcia z pieczenia chleba i teraz młody naucza jakie pieczywo jest zdrowe:)
zdrowo , smacznie a do tego dzieciaki zadowolone, fajnie.
Jak fajnie! 🙂
A chlebuś pyszny Grazynko.
Chlebek piękny i bardzo pysznie wygląda ! Ależ jaka miła pani, jak serwuje swój chlebek dzieciom, widać dzieciaczki ze smakiem zajadają 🙂 Pozdrawiam 🙂
Dziękuję wszystkim za miłe słowa 🙂
Świetna akcja Grażyna! A twoje chlebki są pyszne:)
takie śniadanie na dodatek z wlasnym chlebkiem to cud miod 😉
piekne apetyczne sniadanko a chlebek fjuuu fjuu
Brawo! akcja fantastyczna, oby takich więcej! myślę, że wolontariuszy w tej kwestii by nie brakowało wśród blogerów, więc może szkoły i przedszkola zainteresowałyby się tematem, byłoby świetnie. Póki co Grażynko, serdeczne gratulacje i wyrazy uznania i dla Ciebie i dla Pani pomysłodawczyni akcji. Pozdrawiam ciepło!
Świetna inicjatywa i serdeczne gratulacje dla pomysłodawczyni. Grażynko ty ze swoim ciepłem jesteś wprost stworzona do takich akcji 🙂
Szarlotku, dziękuję 🙂
Chlebuś pierwsza klasa 🙂