Nazywam sałatkę „wrzucaną” kiedy nie mam konkretnej koncepcji albo gdy się spieszę i musze szybko coś wykombinować z tego, co mam w lodówce. Ta powstała na wizytę niespodziewanego gościa, wtedy, gdy na obiad byly roladki z kiełbaskami. Miałam w lodówce kapustę pekińską, a znalazłąm jeszcze środek sałaty masłowej, paprykę świeżą i konserwową, ogórka zielonego, resztki selera naciowego i pora. Sos winegret połączył w dośc harmonijną całość te składniki.
SALATKA WRZUCANA NA BAZIE KAPUSTY PEKIŃSKIEJ
kilka liści kapusty pekińskiej
środek sałaty masłowej
pół zielonej papryki
dwa duże kawałki papryki konserwowej
1/3 zielonego ogórka
kawałek pora ( jasnozielona część)
2 łodygi selera naciowego
3 łyżki oliwy
łyżka octu winnego
sól, pieprz ziolowy
pieprz kolorowy świeżo mielony
bazylia, tymianek, czosnek niedźwiedzi
Do miski wrzuciłam porwane górne części liści kapusty pekińskiej. Dodałam pokrojoną na kawałki paprykę i pora, posoliłam i odstawiłam na 10 minut, żeby zmiękło.
Potem dodałam listki sałaty, półplasterki ogórka, seler naciowy pokrojony w plastry i paprykę konserwową w kawałkach. Posypałam pieprzami i ziołami. Z oliwy i octu zrobiłam winegret, polałam, wymieszałam i podałam na stół. Improwizacja przypadła wszystkim do gustu. Smacznego !