Planowałam zrobić mój pasztet z jajkiem i wtedy zobaczyłam u Antoniego klops z dodatkiem płatków owsianych. U Antoniego był pomidorowy, ja zaś planowałam zrobić klops z pieczarkami, więc płatki owsiane namoczyłam w bulionie grzybowym i wywarze od duszenia pieczarek. Innowacja okazała się bardzo smaczna, płatki owsiane jako element klopsa dają ciekawsze elementy smakowe, niż namoczona czerstwa bułka.
KLOPS GRZYBOWO-OWSIANY Z JAJKAMI
1/2 kg mięsa mielonego
4 wątróbki drobiowe
20 dkg duszonych pieczarek
szklanka płatków owsianych
szklanka bulionu grzybowego z wywarem z pieczarek
4 jajka na twardo
jajko surowe
sól, pieprz , majeranek, tymianek
trochę tartej bułki
Rozpuściłam bulion grzybowy w 3/4 szklanki wrzątku, dopełniłam wywarem z duszenia pieczarek i zalałam tym płatki owsiane błyskawiczne w misce, odstawilam na 15 minut.
Wątróbki udusiłam na oleju i rozgniotłam widelcem na miazgę. Do miski z napuszonymi płatkami dodałam mięso mielone, wątróbkową miazgę i posiekane duszone pieczarki. Doprawiłam solą, pieprzem, majerankiem i tymiankiem, wbiłam jako i wymieszałam dokładnie.
Włożyłam połowę mięsnej masy do małej keksówki, ułożyłam wzdłuż jajka, przykryłam resztą masy i posypałam po wierzchu tartą bułką.
Wstawiłam do piekarnika na 180 C na około pół godziny. Pasztet jest gotowy, gdy odstaje od brzegów formy.
Jedliśmy go na ciepło i na zimno i w każdej postaci bardzo nam smakował. Smacznego !