Klops grzybowo-owsiany, z jajami

 

Planowałam zrobić mój pasztet z jajkiem i wtedy zobaczyłam u Antoniego klops z dodatkiem płatków owsianych. U Antoniego był pomidorowy, ja zaś planowałam zrobić klops z pieczarkami, więc płatki owsiane namoczyłam w bulionie grzybowym i wywarze od duszenia pieczarek. Innowacja okazała się bardzo smaczna, płatki owsiane jako element klopsa dają ciekawsze elementy smakowe, niż namoczona czerstwa bułka.

 

KLOPS GRZYBOWO-OWSIANY Z JAJKAMI

 

1/2 kg mięsa mielonego

4 wątróbki drobiowe

20 dkg duszonych pieczarek

szklanka płatków owsianych

szklanka bulionu grzybowego z wywarem z pieczarek

4 jajka na twardo

jajko surowe

sól, pieprz , majeranek, tymianek

trochę tartej bułki

Rozpuściłam bulion grzybowy w 3/4 szklanki wrzątku, dopełniłam wywarem z duszenia pieczarek i zalałam tym płatki owsiane błyskawiczne w misce, odstawilam na 15 minut.

Wątróbki udusiłam na oleju i rozgniotłam widelcem na miazgę. Do miski z napuszonymi płatkami dodałam mięso mielone, wątróbkową miazgę i posiekane duszone pieczarki. Doprawiłam solą, pieprzem, majerankiem i tymiankiem, wbiłam jako i wymieszałam dokładnie.

Włożyłam połowę mięsnej masy do małej keksówki, ułożyłam wzdłuż jajka, przykryłam resztą masy i posypałam po wierzchu tartą bułką.

Wstawiłam do piekarnika na 180 C na około pół godziny. Pasztet jest gotowy, gdy odstaje od brzegów formy.

Jedliśmy go na ciepło i na zimno i w każdej postaci bardzo nam smakował. Smacznego !

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.