Schab ze śliwkami z rękawa

To zdjęcie jednego z mięs, które robiłam na święta Bożego Narodzenia. Schab pieczony w rękawie z suszonymi śliwkami i morelami wyszedł mi tak pyszny, że trzeba go pokazać na blogu. Wprawdzie mam już na blogu  podobne mięso , ale robione inną techniką i inaczej przyprawione, więc to też warte jest pokazania. Przypomnę, że rzadko kupuję gotowe wędliny , robię peklowane i parzone mięsa, pieczone rzadziej, przy specjalnych okazjach.

SCHAB ZE ŚLIWKAMI I MORELAMI Z RĘKAWA

kilogram schabu

kilka suszonych śliwek i moreli

sól, pieprz, imbir, słodka i ostra papryka

zioła prowansalskie, majeranek, czosnek ( lub przyprawa majerankowo-czosnkowa do schabu )

W schabie zrobiłam dziurkę nożem a potem powiększyłam ją końcem drewnianej łyżki. Natarłam go przyprawami i wstawiłam na kilka godzin do lodówki .

Potem nadziałam mięso śliwkami i morelami, włożyłam do rękawa i upiekłam w piekarniku nagrzanym do 160 C w ciągu godziny z kawałkiem.

Wyszedł pyszny, jedliśmy go na zimno jako wędlinę i na ciepło w plastrach. Można go zabrać też ze sobą w podróż , zamiast sklepowych wędlin, które czasem szybko się psują. Podróże to fajna rzecz , czasem warto pomyśleć nawet jak kupić używany samochód i wybrać się na krótszy lub dłuższy wyjazd. Ja lubię ostatnio podróże kulinarne po Polsce i odkrywanie ciekawych regionalnych smaków.

A taką klasykę , jak schab ze śliwkami zawsze warto zrobić.

Smacznego !

(Odwiedzone 437 razy, 1 dzisiaj)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.