Taką choinkę wypatrzyłam kiedyś w sieci i rok temu zrobiłyśmy ją z córką na słodko, z masą makową. W tym roku padło na postać wytrawną, taką inną formę pasztecików. Nadzieniem dla niej został szpinak z dodatkiem serów – mozzarelli i fety . Kolor dodatków też okazał się odpowiedni dla choinki. Produkcją zajęła się moja córka, ja w tym czasie przygotowywałam do pieczenia chlebek z pełnoziarnistej mąki z czarnuszką, podobny do tego . Szpinak, jak to o tej porze roku bywa wykorzystała mrożony, doprawiła solą, pieprzem czarnym i ziołowym. Na końcu, już po upieczeniu , choinka z ciasta francuskiego została ozdobiona gwiazdkami z żołtego sera wyciętymi foremką do pierniczków.
CHOINKA Z CIASTA FRANCUSKIEGO I SZPINAKU
- Arkusz ciasta francuskiego XXL
- opakowanie mrożonego szpinaku ( 500 g)
- kulia mozzarelli
- ok. 15-20 dkg fety ( miałam domową )
- sól, pieprz czarny i ziołowy, czosnek granulowany
- olej do smażenia
- jajko do posmarowania ciasta
- dodatkowo – gwiazdki wycięte z sera żółtego
Szpinak po rozmrożeniu podsmażamy na niewielkiej ilości oleju do miękkości , dodajemy rozdrobnioną mozzarellę i fetę , mieszamy wszystko razem. Solimy, dodajemy po sporej szczypcie obu pieprzów i czosnek granulowany.
Ciasto francuskie rozkładamy na arkuszu i lekko rozwałkowujemy. Odcinamy z boków dwa trójkąty , zostawiając na środku kształt trójkątnej , spiczastej choinki. Smarujemy tę środkową część wystudzonym farszem, dość grubą warstwą. Nakładamy na wierzch odcięte boczne trójkąty ciasta francuskiegi i lekko przyciskamy. Nacinamy ostrym nożem boki tak, by po każdej stronie „pnia” choinki było po siedem
2-3 centymetrowych pasków i by został niewielki trójkątny czubek . Boczne paski przekręcamy, krótsze raz, dłuższe dwa razy. Układamy na blasze, wykorzystując papier od ciasta, jeśli jest jednocześnie papierem do pieczenia. Smarujemy rozbełtanym jajkiem i pieczemy w 190 C około 20 -30 minut, do zezłocenia ciasta. Podajemy na ciepło lub na zimno- w obu postaciach super smakuje. Można choinkę ozdobić gwiazdkami wyciętymi z żóltego sera.
Jemy odrywając boczne paski . Choinka z ciasta francuskiego ze szpinakiem i serami smakuje jak dobre paszteciki . Polecam nie tylko na Gwiazdkę ale przez cały okołoświąteczny czas.
Smacznego !
Taką choinkę lubię ;-))