Schab ze śliwkami to tradycyjna polska potrawa. Ja wolę w ten sposób robić karkówkę, bo jest bardziej soczysta. Potrawę dodaję do tygodnia polskiego pod patronatem serwisu z Pierwszego Tłoczenia.
Dotychczas robiłam tę potrawę w rondlu, ale postanowiłam spróbowac w piekarniku z termoobiegiem. Wyszła pyszna, soczysta i różowa w środku. Podaję przepis:
KARKÓWKA ZE ŚLIWKAMI
ok kg karkówki
garść śliwek suszonych
kilka suszonych moreli
oliwa, wywar z grzybów suszonych, sól, pieprz ziołowy, imbir
rosół do podlewania
Najpierw karkówkę solimy, nacieramy wywarem z grzybów i oliwą, posypujemy imbirem i pieprzem ziołowym. Odkładamy do lodówki na pół godziny. Potem robimy w środku dziurę ostrym nożem i wkładamy do środka suszone śliwki, przekładając je morelami.Nagrzewamy piekarnik z termoobiegiem do 180 C i wkładamy mięso. Podlewamy co jakiś czas rosołem, obracamy co 20 minut. Pieczemy około 1, 5 godziny. Wytworzony sos możemy zagęścić. Podajemy pokrojoną w plastry z ziemniakami i surówką, np. z czerwonej kapusty.
Smacznego!