Robiąc kapustę z pomidorami do zapiekanki, dodałam zamiast suszonych śliwek kilka świeżych. Wywar był tak smaczny, że postanowiłam wykorzystać ten pomysł na zupę. W sezonie robię zawsze pomidorową ze swieżych, przecieranych pomidorów, więc dodanie kilku śliwek nie było problemem. Zupa smakowała ciekawie – niby pomidorowa, ale troche inna. Śliwki pasują mi do pomidorów. Podaję przepis:
ZUPA POMIDOROWA ZE ŚLIWKAMI
ok. 1 i ½ litra wywaru z warzyw z mięsem lub bez
4-5 pomidorów
3 śliwki węgierki
szczypta cukru
makaron lub ryż na sypko
Wywar gotujemy klasycznie, ja dodałam trochę ziela angielskiego i pieprzu w ziarnach. Pomidory kroimy na kawałki, śliwki pozbawiamy pestek. Rozgotowujemy to na miękko w niewielkiej iliści wody, w garnku lub kuchence ( 15 min na 700 W). Przecieramy przez sito, albo miksujemy, kto lubi z pestkami, ale wtedy trzeba najpierw pomidory sparzyć i obrać ze skórki. Dodajemy do zupy, mieszamy i zagotowujemy. Dodajemy szczyptę cukru, doprawiamy w razie potrzeby. Podajemy z makaronem lub ryżem . Smacznego!