To nasza ulubiona świąteczna sałatka a robiłam ją z mandarynkami. Ale w sezonie truskawkowym ( i zainspirowana akcją) , wypróbowałam, jak smakuje z truskawkami. Lepiej – orzekła rodzina… Jest kompilacją dwóch przepisów – na zieloną sałatkę, wyszperaną przez moją córkę i na sałatke z mandarynkami z gazety ze świątecznymi przepisami. Zabawne w niej jest połączenie kiwi z ogórkiem – wyglądają podobnie a w sałatce ich smaki się przenikają. Sos jest efektem dyskusji kulinarnej z córką.
Podaję przepis:
ZIELONA SAŁATKA Z TRUSKAWKAMI
liście kruchych sałat ( środek zwykłej, lodowa, kapusta pekińska)
pół ogórka
1 kiwi
pół awokado
szklanka truskawek
oliwa
białe wino
łyżka miodu
łyżka soku z limonki lub cytryny
sól, imbir, mięta, estragon
Sałaty płuczemy, rwiemy na kawałki i osuszamy. Ogórek obieramy w paski i kroimy w plasterki. W tym momencie lekko solimy. Dodajemy kiwi w plasterkach i awokado w kawałkach, na koniec pokrojone na połówki truskawki. Płynny miód łączymy z sokiem z limonki i kilkoma łyżkami białego wina. Dodajemy oliwę z przyprawami ( po płaskiej łyżeczce każdej), mieszamy i polewamy sosem sałatkę, delikatnie mieszając.
Zjedliśmy ją z goframi kukurydzianymi zrobionymi przez moja córkę. Pycha! Smacznego!
Sałatka zdobyła nagrodę Piotra Bikonta w konkursie Kulinarny Blog Roku = przepis będzie opublikowany w książce z najlepszymi przepisami blogerów – zobacz tutaj.
Jedno przemyślenie nt. „Zielona sałatka z truskawkami”