Tę pastę zrobiłam dla moich córek – weganki i wegetarianki. Połączenie fasoli z pomidorami, zwlaszcza z suszonymi jest bardzo smakowite Fasolę można dać z puszki – ja ugotowałam suchą z aromatycznymi przyprawami.
WEGAŃSKA PASTA Z FASOLI Z SUSZONYMI POMIDORAMI
szklanka suchej fasoli
liść laurowy, jalowiec, ziele angielskie, pieprz w ziarnach
kilka suszonych pomidorów z zalewy wraz z lyżką oliwy
sól, pieprz kolorowy, papryka wędzona
kilka lyżek przecieru pomidorowego
lyżka suszonej bazylii
Fasolę zalałam na noc, następnego dnia ugotowałam w świeżej wodzie z dodatkiem przypraw ziarnistych i liścia laurowego, do miękkości. Posolilam na końcu, bo czasem twardnieje.
Suszone pomidory zalałam odrobiną wrzątku, zeby trochę zmiękly, na 10 minut. Dodałam do nich odcedzoną fasolę i zmiksowałam. Wymieszałam z przecierem pomidorowym, oliwą z zalewy, pieprzem kolorowym i papryką oraz suszoną bazylią.
Wyszlo pyszne smarowidło do chleba, zwłaszcza razowego. Córy wcinały aż miło, z resztą nie tylko one. Moim zdaniem weganie mogą śmialo zrobić sobie taką pastę na święta.
Smacznego !
Pyszna nie tylko dla wegan 🙂
Tak, wszyscy ją jedliśmy 🙂
Grażynko, ale ta córcia to mobilizacja dla Ciebie do wymyślania takich cudeniek. Ciekawe czy wersja dla leniwych (puszka) da radę.
Karolina na pewno da radę ! Dopraw według uznania 🙂
A z tą mobilizacją to masz rację – lubię wymyślać wege dania 🙂
Bardzo ciekawy przepis
Lutko, dziękuję 🙂
zjadłabym mniam
Alu, częstuje się 🙂
czuję że by mi smakowała
Iza, i ja tak myślę 🙂
musi byc pyszna !