Wiem, że tortille z różnymi nadzieniami mają specjalne meksykańskie nazwy, ale dla takiej, jak zrobiłam nie mogłam znaleźć odpowiedniej.
Do samodzielnego smażenia tortilli dopiero się przymierzam, dziś – gotowa, za to nadzienie mojego autorstwa.
TORTILLA NADZIEWANA MIĘSEM MIELONYM I WARZYWAMI
5 tortilli
1/2 kg mięsa mielonego
duża cebula
kawałek pora ( biała część)
sól. pieprz kolorowy, kolendra mielona
natka pietruszki (2 łyżki)
Dodatkowo- sałata, ogórek zielony, pomidor, papryka
Na niewielkiej ilości oleju podsmażyłam mięso mielone z dodatkiem pokrojonej w kosteczkę cebuli i pora. Przyprawiłam solą, świeżo zmielonym kolorowym pieprzem i kolendrą. Na końcu dodałam drobno posiekaną pietruszkę.
Rozłożyłam to wszystko na podgrzanej tortilli, dodałam liść sałaty,kawałek papryki, kilka plasterków pomidora i ogórka i zwinęłam w rulon. Najbardziej smakowała dzieciom.
Smacznego !
Domowa tortilla zawsze jest dobra,bez względu na nazwę.
W tortilli najlepsze jest to, że smaczna jest zawsze, niezależnie co do niej wrzucisz:D
O,jaka pysznosc! Zjadłoby sie 🙂
Pycha. Namawiam Cię do samodzielnego wykonania tortilli – to naprawdę proste;)
Aniu, spróbuję na pewno- przepis mam w Kuchni meksykańskiej 🙂
pysznie wygląda